ЕК: Северна Македония и Албания са изпълнили условията за старт на преговорите за членство в ЕС

OFFNews 19 април 2022 в 17:47 3384 1

Северна Македония и Албания са изпълнили условията, за да започнат преговори за членство в Европейския съюз. Следващите стъпки са в полето на държавите членки.

Това обяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос за посещението на българската делегация в Битоля и откриването на български културен център там, цитиран от БНТ.

"Ние продължаваме да насърчаваме Северна Македония и България да постигнат взаимноприемливи решения на отворените двустранни въпроси и се надяваме възможно най-бързо да видим началото на преговорния процес със Северна Македония и Албания", посочи говорителят.

От Брюксел припомниха, че за да започнат преговорите за членство със страна кандидат, държавите от ЕС трябва да одобрят преговорната рамка. Позицията на България остава непроменена - тя държи Скопие да престане с нападките към страната ни и да се откаже от езика на омразата. Възражения към членството на Албания няма, но двете страни вървят в "пакет" и отказът за едната прави невъзможно приобщаването на другата в съюза.

Откритият преди дни от премиера културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля стана поредният повод за обвинение на Скопие. Президентът Стево Пендаровски заяви, че България предлага хитлерист за сближаване, а премиерът Димитър Ковачевски настоя за откриването на културен център на македонците у нас. 

Темата за членството на РСМ предизвика и разнобой в правителството и съмнения, че се водят две паралелни политики за приобщаването на Северна Мекедония в ЕС - на премиера Кирил Петков и на външния министър Теодора Генчовска. Самата Генчовска обяви, че двамата с министъ-председателя са на едно мнение, но съветниците на Петков подават различен сигнал към Скопие.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!