ЕК ревизира Морската стратегия за Черно море

На Зеления преход да не се гледа като на луксозна стока, а като на нещо, което да разчитаме, заяви еврокомисар Синкявичюс

Ружа Райчева 14 септември 2023 в 15:55 878 0

Черно море

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Черно море

Европейската комисия ревизира Морската стратегия за превенция, защита и опазване на морската среда с оглед на натиска и въздействията на вредните човешки дейности, съобщи еврокомисарят за околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс. 

Той се срещна с депутатите от комисията по въпросите на ЕС, шенгенското пространство и еврозоната и комисията по околната среда и водите в Народното събрание. Той заяви, че България има напредък по отношение на кръговата икономика. 

Еврокомисарят коментира, че ЕК има визия за устойчиво бъдеще на рибните стопанства в Черно море. Той определи нашето море като "изключителен труден казус", защото действията на ЕК там са ограничени. Комисията ще подкрепя малките рибарски стопанства по Черноморието, които са историческа традиция.

Синкявичюс акцентира върху важността от безопасността в Черно море, както и върху замърсяването на Черно море заради войната в Украйна. Фондът за морски дейности и рибарство към ЕС работи за по-голяма трансгранична координация между държавите с излаз към Черно море, съобщи той.

По оценка на Европейската комисия (ЕК) в 6% от територията на съюза не могат да се изпълнят условията на Зелената сделка заради географските фактори.

"На Зеления преход не трябва да се гледа като на луксозна стока, а като на нещо, което да разчитаме, за да избегнем бедствия и да създадем устойчивост", заяви еврокомисарят.

По думите на еврокомисаря ЕК разбира предизвикателствата пред държавите членки и се ангажирана да ги подкрепя напълно - затова са започнали скрининг (б.а. - предварителен подбор чрез най-общо класифициране) с цел регулаторно опростяване и с фокус върху намаляване на бюрокрацията. 

Синкявичюс подчерта, че България все още е сред държавите членки с висок брой смъртност заради лошото качество на въздуха. Посочи София като добър пример, но добави, че в регионите, където се работи предимно с въглища, ЕК ще изиска по-добри стандарти.

Виргиниюс Синкявичюс подкрепя България по пътя ѝ към Шенген, подчерта той. България може да кандидатства за помощ от ЕК заради бедствието в Царево, каза отново еврокомисарят. Тази сутрин той напомни, че срокът още не е изтекъл по Механизма за гражданска защита на ЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки