Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Поредица визити у нас за по-строги мерки срещу тероризма

Юлиан Христов 14 януари 2015 в 08:25 2793 5

Поредица визити у нас за по-строги мерки срещу тероризма

След кървавото нападение в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо", България е подложена на сериозен дипломатически натиск за затягане на мерките за сигурност. 

На фона на очаквания бежански натиск през пролетта и съмнителната готовност на МВР да се справи с него, у нас на посещение идват поредица от ключови политици, които ще се интересуват от способностите на страната ни да овладее трафика на терористи през наша територия.  

Днес на посещение у нас идва министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд. Той идва у нас по покана на българския си колега Даниел Митов. Една от темите, които той ще обсъди при срещите си с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, ще бъдат именно борбата срещу тероризма и енергийната сигурност.

Посещението на Хамънд ще бъде последвано от това на държавния секретар Джон Кери. На 15 януари той ще се срещне с президента и премиера Борисов. Предполага се, че една от темите за разговори, освен "Южен поток", ще бъде именно сигурността. В делегацията с Кери ще бъде и заместникът му Виктория Нюланд

След Кери у нас ще дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който вероятно ще се интересува за това спазваме ли ангажимента за отделянето на 2% от БВП за отбрана

Само преди месец делегация на Въоръжените сили на САЩ, водена от бригаден генерал Джон Хорт - заместник-началник по операциите на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европa, се срещна с ръководството на Министерството на отбраната. Генералът дойде само месец, след като главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес обяви, че 150 американски танка и бронирана техника ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. Малко по-късно това изявление беше опровергано от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който каза, че отговорът на страната ни за това искане ще бъде "не". Веднага след това от Министерството на отбраната опроверга изказването на вицеадмирала, но беше уточнено, че към момента искане за разполагане на американска военна техника у нас не е постъпвало. 

Рискът от терористични заплахи и превантивните мерки, които държавата предприема, ще са тема на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред днес. Депутатите ще изслушат ръководството на МВР за актуалната обстановка у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews