ДСБ: Полицията постоянно в гетата, без етническо напрежение преди вот

OFFNews 14 юни 2015 в 13:30 1691 8

Постоянно полицейско присъствие в местата, в които престъпността и сблъсъците между граждани са на необичайно високи нива през последните години. Това поиска ДСБ днес на извънредна пресконференция.

"Причината да се съберем е поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период. Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Проблемите се задълбочават. Все по-големи групи българи са на практика изключени от всички системи на държавата, включително образование, здравеопазване и правораздаване. Това се превръща в тежък проблем за цялото ни общество. Като застрашава сигурността, криминализира цели райони на страната и изключва от правораздаване все по-големи маси от българско население и се използва от злонамерени политици и от цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта”, заяви още Кънев.

По думите му някои политически сили имат интерес от поддържане на живота в гетата в този вид и на слабостта и зависимостите на големи групи от българското население.

"Истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в гетата и активното й ангажиране с проблемите там. На първо място това означава влизане чрез постоянно полицейско присъствие във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между български граждани са на необичайно високи нива през последните години”, обясни Радан Кънев.

На второ място, според ДСБ, е нужно осигуряване на достъп до здравни грижи чрез специални и постоянни пунктове. Влизането на държавата в гетата означава и осигуряване на социална услуга на място чрез експерти на социалното министерство, на Държавната агенция за закрила на детето, които да извършват постоянни социални анкети на населението и постоянен надзор върху това дали задължението за посещаване на училище се спазва или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!