Радан Кънев се отметна от думите си (видео)

ЕНП обвини реформатора в лъжа

Ивайло Анев Последна промяна на 10 юни 2015 в 15:48 2354 33

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и лидерът на ДСБ Радан Кънев

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и един от лидерите в Реформаторския блок Радан Кънев влязоха в задочен спор.

Вчера съпредседателят на Блока коментира реплика на премиера Бойко Борисов, че коалиционните партньори на ГЕРБ трябва да са благодарни на ДПС, че са в правителството. В интервю за БНТ Кънев заяви, че имало натиск към него, включително и от Жозеф Дол, да влезе в коалиционно правителство на малцинството, което при ключови гласувания да разчита на широка подкрепа от ДПС и БСП. 

"Всъщност офертата на ГЕРБ беше точно такава – кабинет на малцинството, който да разчита и на БСП, и на ДПС за ключовите гласувания. Отговорът ни беше категоричен отказ, въпреки че имаше натиск върху на нас на три пъти", обяви вчера реформаторът. 

Обвинението му явно бързо е достигнало до председателя на ЕНП Жозеф Дол, който днес категорично отхвърли подобни твърдения. В писмото си той призовава за политическа коректност и въздържание от използването на заблуждаващи прийоми.

"Нашето Европейско политическо семейство сме напълно убедени, че Бойко Борисов и неговото правителство ще преодолеят вътрешните предизвикателства, ще осъществят необходимите реформи и ще поведат България към по-добро бъдеше за народа й”, категоричен е Дол.

От ЕНП подчертават, че България е изминала дълъг път, докато не беше формирано коалиционно правителство между ГЕРБ и РБ. "Политически съюз между партията-член на ЕНП ГЕРБ и РБ - коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ членки на ЕНП, бе приветстван и подкрепян след изборите от Дол", се казва още в официалното съобщение.

"Нещо повече, с цел да се подпомогне и засили сътрудничеството между членуващите в ЕНП български партии, с препоръката на Борисов и на останалите партии членки, "Движение България на гражданите” на Меглена Кунева получи пълноправно членство по време на Политическата Асамблея в Осло миналата седмица. Така ДБГ стана третата партия от РБ, която е част от ЕНП", допълват то партията.

„Решението да се подкрепи формирането на стабилно коалиционно правителство, съставено от партии, членуващи в ЕНП, беше в интерес на българските граждани и винаги е било сред моите чисти и най-висши приоритети”, заявява още Жозеф Дол.

Оригиналът на писмото можете да прочетете тук.

Днес в кулоарите на парламента мнението на Кънев обаче се беше преобърнало на 180 градуса. Той категорично отрече да е казвал, че ЕНП е притискала Реформаторите да приеме правителство с ДПС.

"Нека да видим какво казах аз и какво казва г-н Дол, за да видим как грозно, не за първи път в историята на отношенията ни с ЕНП, е бил подведен", обяви днешната си позиция реформаторът.

„Той казва, че никога ЕНП не е искала ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Никога не съм казвал такова нещо”, подчерта Кънев и добави, че е казал как е имало натиск за кабинет на малцинството, който са отхвърлили.

Той беше категоричен, че правителство на малцинството без споразумение с ПФ винаги е означавало подкрепа на ДПС и БСП по ключови гласувания.

"Кой какво е клепал в Брюксел в стил "Моля, другарко, Радан Кънев е лош и не се държи добре" е друг въпрос, но явно е лъгал грозно", подчерта реформаторът.

В отговор на въпрос той заяви, че не го интересува кой го е "наклепал" в Брюксел и няма да коментира хора, които смятат, че в този стил могат да решават политическите си проблеми в България.

Във видеото можете да чуете какво точно каза съпредседателят на Реформаторския блок вчера и днес:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 16:50

Тоя мазен евреин явно си е докарал амнезия!Колкото по-малко използва мазния си гласец и почти гладкия си мозък-толкова по-добре за дясното пространство!Кой го тикна в политиката....?!

12.06 2015 в 14:13

OFFnews, пред заглавието ви липсват само думите "БОМБА" или "Само В PIK"!

11.06 2015 в 18:25

"И все пак ...кой е клепал в ЕНП?"

Атанас Атанасов? Мегленчето? Лукарски? Москов? В тоя змиярник, наречен РБ на никой не му е чуждо.

11.06 2015 в 18:22

И все пак ...кой е клепал в ЕНП?Кой покани жОзеф дОл да дойде тук и да размахва назидателно пръст?Защо ли подозирам пак "пчеличките"на герб в ЕНП...на тях мръсотиите никак ,ама никак не са им чужди...само и само да облекат образът на бОрисов пред ЕНП и света целият в "бяло"...и друг път по-рано са правили подобен номер...

11.06 2015 в 17:53

до SDG
Тук тъпаци няма, колега.Някой се опитва да ни направи на такива.Ето ти цитата - Жозеф Дол: "Твърденията на Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на ДПС в правителството, са неверни"
Радан казва, че ЕНП ги е натискала за правителство на малцинството(разбирай без ДПС), а ДПС да ги подкрепя във важни гласувания.
Радан не може, но аз мога да го кажа - Жозев Дол хитрува във формулировката, за да не му се налага да излъже директно. Не , че е важно, но от уважение към истината...

11.06 2015 в 17:40

До -10

ТЪПАКО,няма значение какво е казал преди това Радан,Дол казва че въобще не го е натискал.Без за правителство на малцинство или друго.И Радан на другия ден казва че въобще не е казвал такова нещо.Толкова ли малоумни има тука че не могат да свържат двата разговора,или сте обикновени чугунени костовистки глави,които сте не схващате кой какво е казал?

11.06 2015 в 17:11

"за какво са ги натискали от ЕНП, а иманно да направят правителство на малцинството"

Раданката се изметна за друго и то именно ИМАННО. Раданката, заедно с останалата сволоч от РП преди изборите се кълняха, че няма да се коалират с мафиоти.

Резултат: коалиция от Гоце Архарския, първа руска подлога и кавалер на Големия Шлен, Боце Фетамински, известен борец с мафиотите с гранатомет и ПФ, нашите родни неонацита, като Атака.

Коалиция, която даде на герб 16 милиарда лева да се бетонират в България.

За сведение на по-ненаблюдателните, това е един годишен държавен бюджет.

Наздраве, иманни.

11.06 2015 в 17:00

Едно не разбирам. Защо Offnews сте сложили това заглавие като всички знаем истината. Вие също. Всъщност чия собственост вече сте?

11.06 2015 в 16:06

Аз пък помня как от ЕНП (май беше Пьотеринг тогава шеф) ме караха да гласувам за Гоце - президент. Костов им отговори с остро писъмце, та оттогава ЕНП не харесва ДСБ, ама ху го е кеър?!? Иначе Радан изобщо нищо не е променял или извъртал, ей! Офф!

11.06 2015 в 15:41

А това е интервюто където казва че Дол го е натискал!Е тука изгледайте от 2:45 мин.,и после говорете че не е помияр!
-------------
Помиярът май си ти, защото ни караш да прескочим предишните минути, в които много ясно се разбира за какво са ги натискали от ЕНП, а иманно да направят правителство на малцинството, в резултат зависимо от БСП и ДПС!