ДПС внесе законопроект срещу феномена 15:15 на изборите, иска и агитация с преводач

OFFNews 09 юни 2017 в 09:54 2658 4

Ангел Исаев, който ДПС изключи от парламентарната си група, само защото влезе в парланета с феномена 15:15

Депутати от ДПС са внесли проектопромени в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

В законопроeкта си те предлагат изменение на феномена 15:15, според който кандидат-депутати, чийто номер в листата съвпада с номера на партията им в бюлетината, често влизат влиза в парламента. ДПС искат да няма кандидат с такъв номер, за да не попадат в парламента хора, които изпреварват други кандидати само за това, че избирателите са отбелязали в преференциалното гласуване номера в бюлетината. 

В този парламент такъв случай беше депутатът Ангел Исаев, който ДПС веднага изключи заради това, че е станал народен представител само заради феномена 15:15. 

"Предвижда се създаване на нова алинея със следния текст "Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно", обясняват ДПС. 

Предложението на ДПС е жребият за номера на партии и коалиции да е преди регистрацията на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер. Мотивът е да бъдат избегнати грешки от типа 15/15, посочват от ДПС.

В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

4

Перко

09.06 2017 в 12:10

Щом искат такава промяна, значи са убедени, че до мажоритарно гласуване няма да се стигне ...

16008

2

Nik68

09.06 2017 в 10:43

Феномена 15/15 да си го решават с ограмотяване на електората. А не да слушаме реплики: Казаха д хвърляме на 15. А ако партията е с номер 2 или 3, как ще различим реалните преференции от "сбъркалите граждани". Не може за всеки частен склуай да се кърпи закона. Да си обработват кандидатите по някакъв начин и да ги отзовават след изборите.

16008

1

Nik68

09.06 2017 в 10:24

И някак си между другото "предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого"".
Фундаментални и принципни въпроси. Местан го разкъсваха заради турския по митингите, сега да видим как ще се приеме "новото" искане на ДПС. За задължителното е ясно. Колкото по-малко гласували - толкова по голяма тежест на етническа основа.