ДПС първа политическа сила в Шуменско, мандатът на БСП в областта за първи път е под въпрос

Красимир Крумов 03 април 2023 в 12:27 1505 0

Снимка Добринка Русева

БСП ще трябва да изчака окончателното преброяване на протоколите и разпределянето на мандатите, за да разбере дали ще "извади" депутат от Шумен.

ДПС очаквано е първа политическа сила в 30-и МИР, образуван в Шуменска област, сочат резултатите при преброяване на 100 процента от секционните протоколи в региона. За движението са гласували 25,24 на сто от избирателите или 14 648. Партията, която е силна в смесените или от доминираните от турско население общини в областта регистрира спад от 549 гласа спрямо изборите през октомври м. г.

Само на 501 гласа след ДПС е ГЕРБ-СДС с 14047 гласа или 23,37 процента от гласовете на избирателите в Шуменска област. ГЕРБ-СДС е единствената формация освен Възраждане, която подобрява резултата си спрямо октомври 2022 макар и само с 277 гласа. Трета сила е коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която получава по-слаб резултат, отколкото сумарния резултат на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ на изборите през октомври. ПП-ДБ получава 18,60 процента или 10720 гласа, с 566 гласа по-малко от вота за двете формации на последните избори м. г.

Четвърта сила с рязък ръст е Възраждане с 11.08 процента и 6382 гласа. Ръстът при хората на Костадин Костадинов е 1811 гласа и в голямата й част подкрепата идва от община Шумен.

Катастрофата на БСП в национален мащаб се проектира и върху резултатите в Шумен, където БСП за България е на пета позиция с 9,12 процента и едва 5256 гласа. За времето от октомври досега социалистите са загубили 148 от избирателите си.

Ниският резултат поставя под съмнение дали изобщо Корнелия Нинова ще може да „извади“ депутат от Шумен. На предишния вот ДПС и ГЕРБ имаха по двама депутати, БСП 1 и 1 имаше „Български възход“. Сега, ако първите две сили запазят по двама, за БСП няма да остане и бившият земеделски министър Иван Иванов може и да не влезе като депутат от Шумен. Това ще се реши едва след обявяването на окончателните резултати и разпределянето на мандатите по метода Хеър-Ниймайер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!