ДПС иска обезщетения за ранени от оръжие по време на възродителния процес

OFFNews 07 юли 2017 в 13:53 4922 3

ДПС иска обезщетения за ранени от оръжие по време на възродителния процес

Депутати от ДПС внесоха промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, с които се регламентират обезщетения за ранени от действията на МВР граждани по време на т.нар. "възродителен процес".

Промените засягат пострадалите и ранените при провеждането на мирни протести и предвиждат изплащането на обезщетения и добавка от 5% към пенсиите на репресираните. Предвижда се парите да бъдат изплатени със задна дата от 1 април 2015 г.

В мотивите на вносителите се дават примери с протести срещу колективизацията на селското стопанство през 1974 г., както и за принудителната смяна на личните имена през 1872, 1974 и 1985 година. 

Като показателен е описан случаят от 13 март 1972 година в с. Барутин, област Смолян. Тогава при разпръскване на събралите се на протест срещу смяната на имената жители на селото, служителите на МВР използват оръжие и раняват някои от тях. Вносителите уточняват, че текстовете с промени не се ограничават само до този случай, "доколкото има примери за подобно разпръскване на митинги със сила и от 50-те години".

В мотивите към законопроекта се посочва, че категорията на ранените от действията на МВР досега не е била отчетена в закона и тяхната реабилитация не е възможна към момента, тъй като срещу тези хора не е имало произнесена присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани. По този начин не може да бъде установена политическа репресия спрямо тези лица и съответно - да им бъде изплатено обезщетение.

"Основната цел на този закон е да бъде направено официално признание на факта на репресия от страна на комунистическия режим, извършена по политически или други идеологически съображения. Тази репресия е несъвместима с ценностите и принципите на свободното демократично общество. Категорията пострадали, чието включване се предлага, са упражнявали основното си право на мирен протест в защита на своите законни права и интереси", се посочва в мотивите на вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.07 2017 в 15:45

А репресираните по време на Османската империя кога ще получат обезщетенията си? А Ангорския договор кога?