Бареков предлага Плевнелиев или Петър Стоянов за поста на Кристалина Георгиева

OFFNews 28 октомври 2016 в 19:59 10206 6

Веднага след съобщението за оставката на Кристалина Георгиева от поста еврокомисар евродепутатът Николай Бареков излезе с изявление в страницата си във Фейсбук, в което призова правителството на Борисов да не бърза да предлага поредна неуспешна кандидатура, а да потърси национален консенсус за новия еврокомисар.

Според Бареков най-подходящи са Росен Плевнелиев или Петър Стоянов.

Ето и изявлението на българския евродепутат от профила му в социалната мрежа (без редакторска намеса):

Оставката на Кристалина Георгиева е най-логичният ход след грандиозния провал на България и на нейната кандидатура за генерален секретар на ООН.

Това е малкият проблем. Нека българските граждани се замислят върху това как гласуват доверие на хора, които не познават, и им дават рейтинги от 90%, а след това тези рейтинги се пукат като балон. Пред българския политически елит застава огромното предизвикателство кого сега да предложим за мястото, което се полага на България.

От една седмица разполагам с информация, че българският ресор ще бъде взет от друг еврокомисар, а на нас ще ни бъде предложен много по-незначителен ресор заради срутеното доверие в българското правителство и във възможностите на премиера Борисов да излъчи достойна кандидатура. Съветвам отиващото си правителство на Борисов да не предприема самосиндикални действия и да последва примера на Пламен Орешарски, който, отивайки си от властта, потърси национален консенсус в лицето на Георгиева. Всички партии, представени в ЕП, в това число и моята партия, трябва да бъдат поканени на консултации в парламента за изработването на концепция какъв експерт и политик България трябва да предложи за европейски комисар.

След тоталната излагация на Борисов ние не можем да си позволим пореден грешен ход на международната сцена. В лицето на Румяна Желева, предложена за еврокомисар, и на Кристалина Георгиева, предложена за шеф на ООН, партия ГЕРБ показа, че няма кадри, достойни за голямата политическа сцена.

Номинацията трябва да бъде направена задължително след президентските избори, когато премиерът Борисов логично ще си е подал оставката и ще се подготвя прехода към нови парламентарни избори и нов кабинет.

За да няма опасност господин Плевнелиев и Бойко Борисов да правят срамни сделки за трето служебно правителство, нека президентът се отърси от малкото си останали зависимости от ГЕРБ и поеме инициативата за излъчване на консенсусна фигура за комисар. Тъй като Росен Плевнелиев и бившия президент Петър Стоянов са най-логичните кандидатури на България заедно за тази високоотговорна политическа и морална позиция, нека настоящият президент да стопира евентуалните желания на настоящето правителство да наложи своя кандидатура и да изложи България пред Европа на финала на своето жалко съществуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10080

5

Rado Metala

29.10 2016 в 00:04

Г-н Бареков,непоследователен сте в политическото си отношение към споменатите от вас президенти.Отделно стои въпросът и с икономическата компетентност и бюджетните познания на Г-н Плевнелиев и г-н Стоянов.

77927

4

El Commandante

28.10 2016 в 21:37

Един провален политик лобира за друг провален политик за мястото на трети провален политик.

Това е всичко,което трябва да знаете за политическото устройство на ЕС.

12135

3

jackotsenkite

28.10 2016 в 20:40

помяра "рокадира" пепелянката.
бюрека цвърка слуз.

63994

2

Red or Dead

28.10 2016 в 20:23

ХАХАХАХАХААААА.....бюречетУ......умен....красив...и най-вече..ИНТЕЛИГЕНТЕН..:)))))))))))))))))))))

Конграчулейшън.....ама им пасва като дялан камък...