Дончев: Гърция няма да наложи данъка от 26% за сделки с България

Злоупотребите на местните управници са пречка пред децентрализацията, твърди вицепремиерът

OFFNews 16 април 2015 в 12:28 3063 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Томислав Дончев

Данъкът от 26% за сделки с български фирми няма да бъде въведен в Гърция.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

"Трябва да разделим емоционалната реакция от практическата реализация на 26% данък в Гърция. По-големият въпрос е друг – не става дума за проблем между Гърция и България, а за фундаментално грешно решение в Европа за местен протекционизъм", коментира той.

Според него дори да се въведе този данък няма да работи.

"Ако се прилага, което не мога да допусна, че ще се случи, ще загубим около 800 млн. лв. – представителите на гръцкия бизнес в България реагираха първи срещу това. ЕС предполага спазването на общи правила и едно от тях е премахването на каквито и да било форми на протекционизъм", припомни вицепремиерът.

По повод разследването на bTV за източване на община Ракитово чрез договори за ремонт на градската баня без обществена поръчка и с неизгодни клаузи за кметството, Дончев каза, че именно злоупотребите на местни управници пречат на процеса на децентрализация и на увеличаването на правомощията на местната власт.

Вицепремиерът обяви още, че новият Закон за обществените поръчки вече е готов като текст. „Трябва да транспонираме евродирективите до април 2016 г., но амбицията ни е да влезе в сила от началото на следващата година. Старият закон прилича на дреха, която е толкова кърпена, че не е ясно каква е била първоначалната кройка и цвят. Новият текст ще бъде толкова прост, колкото може да бъде – ще се прилага интуитивно.

Който възлага, трябва да прецени. Не заклеймявайте процедурата „най-ниска цена”, защото тя често е гаранция за изключване на порочни практики. Винаги стигаме до отговорността на изпълнителя и възложителя”, коментира още Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови