Добавки към пенсиите и увеличение на майчинството от октомври, преизчисление - от декември

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева 08 септември 2021 в 17:35 4510 0

Снимка Ружа Райчева/ OFFNews

Добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на майчинството от 1 октомври и преизчисляване на пенсиите от 25 декември приеха депутатите на днешното извънредно заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Първото предложение беше прието с 22 гласа, второто с 22, а третото - 12.

Предложението за преизчисляване и увеличаване на пенсиите и увеличение от 1 октомври не беше прието. 

По време на днешното пленарно заседание депутатите не успяха да се разберат по вече приетите предложения за актуализацията на ДОО, поради което беше насрочено и извънредното заседание на комисията. Така народните представители върнаха бюджета на ДОО в бюджетната комисия.

Основният спор възникна при гласуваните 120 лв. добавка и 12,5% средно увеличение на пенсиите. Проблемът с така приетите предложения, е липата на средства, защото в проектопредложенията за актуализацията на бюджета няма заложени подобни разходи. Асен Василев изрази притеснения, че с приемането на двете алтернативни предложения възниква опасност да се "взриви бюджетът".

В началото на заседанието председателят на комисията Любомир Каримански от ИТН предложи пенсиите да се увеличат от 25 декември, а не от 1 октомври, като минималната пенсия се увеличи до 370 лв., а максималната - до 1500 лв. До този момент всички пенсионери ще получават приетата добавка от 120 лв.

От първи октомври се увеличава и помощта за отглеждане на деца - от 380 на 650 лв.

Служебният финансов министър Асен Василев предложи от началото на следващата година добавката да бъде 50 лв. 

На фона на разгорещения дебат, Димитър Главчев от ГЕРБ заяви, че парламентарната му група няма да участва в гласуването в комисия преди промените да са обсъдени от парламентарната група. Въпреки това депутатите от ГЕРБ гласуваха.

"Ако се приеме в зала, предложенията са с допълнителен разход от 115 милиона, които могат да бъдат покрити от допълнителните идентифицирани приходи, които правителството откри между приемането на ЗИД за бюджета. Има около 300 милиона, които могат да се използват за покриване на този разход", коментира след края на заседанието Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!