До 30 юни пътните фирми ще получат всички неизплатени пари, увери премиерът

OFFNews 14 април 2022 в 17:23 857 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Премиерът Кирил Петков е уверил Браншова камара "Пътища", че до 30 юни строителните фирми ще получат всички неизплатени пари за ремонти. 

Постигната е договорка и да поддържат оперативна връзка лично с премиера, така че ако нещо от договореното не се случи по вина на друг, Петков да реагира и да вземе мерки.

От правителството са поискали антикорупционната комисия в парламента да направи крайната проверка на разходването на средствата. "Тъй като сме спокойни за това, което правим, се съгласихме на предложената процедура по проверки", заяви председателят на управителния съвет на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков след днешната среща с Кирил Петков.  

Вчера се проведе национален протест на пътните фирми, като демонстрантите блокираха пътни участъци в над 20 населени места. Причината са неизплатените от държавата близо 1 милиард лева за свършена - според строителите - работа. Забавеното плащане стана причина за напрежение в коалицията и казусът беше отнесен към парламента.

От "Продължаваме промяната" предлагат над 600 милиона лева - около 50% от дължимите пари - да се платят веднага на фирмите, но след санкция на парламента. Идеята в проекторешението е останалите 50% да минават през парламентарни комисии - при наличието на експертен доклад, че тези дейности са реално извършени. Предвижда се и възможността да се възлагат ремонти по нови участъци, които ги няма във вече сключените договори. 

Стефан Чайков се надява, че след днешното уверение на премиера процесът по възстановяване на пътната инфраструктура ще се подобри. 

"Оставаме в протестна готовност, имаме включително и решение от днешното Общо събрание на Камарата, но се разбрахме с премиера, че след днешния разговор няма да го разпространяваме. Предупредили сме, че ако не срещнем действително ускоряване на процедурите от държавната администрация, ще сме в непрекъсната стачна готовност – включтително за безсрочни стачни действия. В сряда няма да протестираме", каза Стефан Чайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!