Димитър Танев от РБ: Моделът "никой" назовава сагата КТБ най-точно

OFFNews 19 април 2015 в 11:45 3119 2

В групата на РБ не е обсъждано името на Димитър Радев за управител на БНБ.

Това каза в интервю за БНР Димитър Танев, зам. -председател на ДБГ и депутат от Реформаторския блок.

"Компетентен професионалист е важната характеристика на съответната личност, а не от къде идва. Така или иначе този въпрос е още в сферата на догадките, евентуалните номинации предстоят", уточни народният представител.

Сагата КТБ и новата й фаза, като зам.-председател на парламентарната анкетната комисия за КТБ, Димитър Танев коментира първо като изпитание за бюджета, но и като твърде много неотговорени въпроси около източването й.

"Защо Илиян Зафиров, бивш изпълнителен директор на банката и понастоящем подсъдим, изнася огромен списък с активи на банката сега, е въпрос без отговор на този етап. Предстои Комисията да провери верността на списъка. Така или иначе, това говори за изкривената дейност на банката. По закон тя няма право да има собственост", уточни Танев.

Моделът "никой" назовава сагата КТБ най-точно, категоричен бе депутатът и обясни модела с "никой не чул, никой не видял". Затова на Комисията предстои да свърши още много работа, каза Танев.

За хората, работещи в предприятията, икономически свързани с КТБ, той обясни, че ако тези фирми се развиват по нормална икономическа логика, не би трябвало да има проблеми със собствеността им и не би следвало да влияе върху неговото финансово развитие.

На финала Танев съобщи, че утре се очаква в Комисията за КТБ да бъде изслушан председателят на ДАНС. Собствените му очаквания са ДАНС освен бързи реакции при получени сигнали да има и превантивна функция във финансовия сектор. Той увери, че Комисията е отворена и нейната работа е напълно прозрачна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!