Димитър Главчев: Бюджетът в МВР е рекорден

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 20:19 3212 1

Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС

На въпрос дали наистина има намаление на процентите за отбрана и образование, както твърди опозицията, депутатът от ГЕРБ и заместник председател на Народното събрание заяви пред БНТ, че "и в двата сектора има увеличение, включително и в МВР, където има рекорден бюджет."

Като абсолютна стойност парите са повече в сектор "Сигурност", подчерта Главчев и изрази съмнение дали е добре да имат тези по-големи финанси, както и в социалната сфера, тъй като и в пенсионната система дефицитът е огромен.

9 млрд. лв. са предвидени за пенсии, каза заместник-председателят на НС, като близо половината – около 4 млрд. от тях са дефицит. Само половината от бюджета на НОИ се покрива от вноски, всичко останало се плаща от данъци, това е проблемът, който трябва да се решава, коментира той. И поясни, че има увеличение на пенсиите, предвидени по швейцарското правило с около 9 лв. средно от следващата година, увеличен е и прагът на достъп до социални помощи – вече ще е 400 лв. на член от семейството. Припомни и че минималната заплата е повишена на 420 лв., както и помощите за първо, второ и трето дете.

Дефицитът, който е заложен за следващата година, е 2%, заяви Димитър Главчев. И подчерта, че е важна тенденцията на намаляване след рекордния от 5.8% на начислена основа за тази година в резултат на изплатените средства след фалита на КТБ. Стремим се към балансиран бюджет, каза заместник-председателят на парламента.

Димитър Главчев съобщи, че са започнали с бюджета на НЗОК, който са приели, сега се дебатира по бюджета на ДОО, очаква се да започнат и с държавния бюджет. Главчев подчерта, че няма големи промени между първо и второ четене, предложения има много, но тепърва ще се решава какво ще бъде прието и какво – отхвърлено.

В сектор "Сигурност" ще се запазят договореностите, постигнати на срещата от 8 ноември със синдикатите в този сектор, поясни Главчев и отново напомни, че липсват там реформи и не е работа на Финансовото министерство да ги прави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 21:38

Ами нормално, виж го ЦЦ на какво прилича смесица между ченге, мутра и примерен гражданин ..

2015г. Живеем в ченгеджйска държава с мутра премиер и мултак министър на културата. А полицията им се моли на протест да не им режат стотинките. На мен ми е смешно де, иронията е голяма и Доган е проклятието на България. Редактират ни вота, лъжат ни със соц.проучвания на познати и мнозинството вярва, че просто сме тъпи и затова ги избираме въпреки, че никой не желае партиите в топ 3. Е чак пък толкова тъпи както ни убеждава Тиквата да сме - половин милион да не могат да си пуснат бюлетинката и да са невалидни!?!?! Моля ви се гласувайте един образователен ценз като сме толкова зле те глупаците една бюлетина не могат да пуснат защо да решават кой да ни управлява парите и държавата ;)