Диана Дамянова: ''Добрите сили'' поискаха всичко сега, но получиха нищо завинаги

Политиката не е „искам, искам, искам” и не е започнала през 90-те години, когато са родени героите от промяната, пише тя

OFFNews 26 март 2024 в 13:07 5917 7

Диана Дамянова

Снимка Архив

Днес ще трябва да си изям, или нарежа, или запаля дипломата. Най-добре – докторската, защото именно самочувствието ми на човек, който познава съвременната история, ми даваше основание да повтарям, че това правителство ще си изкара целия мандат. 

Това коментира пиар експертът и бивш съветник на "Продължаваме промяната" Диана Дамянава във фейсбук.

В текста си тя пише още: 

Въпреки огромните си съмнения в „чистите подбуди” на ГЕРБ и още по-големите си съмнения в стратегическите способности на ППДБ, аз бях убедена в тяхната обща мисия, наречена България. 

Преди 9 месеца бе направена политическа сделка, такава каквато се прави в целия цивилизован свят, когато гласовете за самостоятелно управление не стигат. А те все повече няма да стигат.

Вярвах, че това е сделка при която ГЕРБ /и ДПС/ постепенно и във времето отстъпват части от онази власт, която доведе до джуджета и нотариуси, до обръчи от фирми и политическа олигархия, до остър дефицит на справедливост и възмездие.

Знаех, че те няма да отстъпят цялата власт, че това ще е процес, при който смяната на закони и хора ще отнеме много и мъчително време. Знаех, че в този процес ППДБ ще губят рейтинг поради ярките си антигерб декларации, които не изпълниха, но знаех че си струва цената.

Защото това щеше да е бавен процес на промяна, процес, при който се влива нова и свежа кръв в управлението, създава се конкуренция по въпросите на почтеността и справедливостта, процес, при който печелят добрите….

Но добрите не приеха половината власт, не приеха, че това ще е дълъг и труден процес, в който самите те ще изгорят.
Поискаха всичко и получиха нищо.

Нямаха нито стратегия нито тактика за дълга и изтощителна битка с бившето статукво.

Смятаха че ореолът им на „добри сили” им дава морално и материално основание да искат всичко и сега. И получиха нищо, но завинаги. 

Защото, за съжаление нито скоро ще се създаде друг „демократичен прозорец” през който да минат промените, нито занапред се очертават демократични коалиции, които да реализират написаната, макар и пълна със значителни глупости, Конституция.
Не, нейните текстове ще останат на хартия, а ако някога отново в близките години се събере мнозинство, достатъчно за да продължи конституционната реформа, то е напълно възможно то просто да отмени тези промени.

Получи се така, защото политиката не е импровизация и „ИСКАМ, ИСКАМ ИСКАМ”, а е сложна научно обоснована дейност, която не е започнала през 90-те години, когато са родени героите от промяната. Политиката е изкуството да можеш да направиш възможното, пише Дамянова. 

Тя коментира и, че "никак не бих искала да бъда в обувките на този, който ще „прави” кампанията на добрите сили… защото понякога думите не стигат, за да се формулират мислите. И защото, който много пъти повтори лъжа, накрая става като лъжливото овчарче….

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11364

7

Sin

28.03 2024 в 11:26

Глупости на търкалета. Помпозни фантазии. Преди няколко дни същата авторка измъдри, че г-жа Бориславова била най-големята грешка на ПП. Пасва идеално на профила на ББ и Герб - глупости, хашлашки лафове без никакво съдържание.

1000

6

ИАД

27.03 2024 в 17:32

Не беше отдавна и много хора още помним, когато доведоха царя, за да махнат Иван Костов. Но още не сме си дали сметка, че така лесно комунизма не си отива, още повече че е подплатен с достатъчно финикийски знаци, изпрани и препрани.

1000

5

ИАД

27.03 2024 в 17:25

На изборите ние ще отидем за гъби. Нека вместо нас отидат бай Ахмед и буля Фатме от измирски санджак, те знаят български и ще се оправят. После ке се разберем за плащането. А в Столипиново вече всеки глас е 100 лева. Нашата работа е шапка на тояга. Нали на американците ще им стане гадно. Какво си мислят те, че искат ние да ги обичаме???
Ние си искаме руский мир и да си плащаме на путин да ни брани от европейския съюз и нато!!!!!!

14469

4

случайно прочетох

27.03 2024 в 11:27

"Днес ще трябва да си изям, или нарежа, или запаля дипломата. Най-добре – докторската"

Да го прави!!! И добре, че не им е съветник!!!

7925

3

Trabajo

26.03 2024 в 20:31

г-жата Дамянова, в битието си на разбирач по "пи-ар", със сигурност си дава сметка за ефекта от думите си - и за (поне частичното) им припокриване с опорките на двете туловища.

ама сигурно е случайно.
и с най-добри намерения.

иначе съм напълно съгласен за научната политика - дето ни доведе до това дередже - за което виновни се оказват новобранците, разбира се.

ай сихтир. и у лево.

12407

2

Bad Horse

26.03 2024 в 16:08

Хората, които искат промяна по политически път, с гласуване на нов тип политици, са... може би 10-15% от електората. Останалите или не вярват в гласуването и/или в мирния полически път въобще.

Тези 10-15% сме обречени да гласуваме за нови и нови формации, защото хората които пращаме в парламента се провалят постоянно. Искаме твърда опозиция! Искаме разкрития от хората, които пращаме в парламента, и с правомощията им на депутати да разкриват кирливите ризи на корумпирани политици, и пред нас и пред Света. Не щем сделки със същите корумпирани тулупи.

Корупция има навсякъде, и винаги ще има - човешка природа. Но може да се сведе до "нормални" размери, така че да не задушава бизнеса тотално. А бизнеса... е единствената сила която може да ни вдигне стандарта на живот и образование, та да се вдигнат тези 10-15% малко

17439

1

мнение от IP

26.03 2024 в 15:14

Да ме извинява г-жа Дамянова, ама това са пълни глупости. Колко сме напреднали ползвайки политиката като "сложна научно обоснована дейност"? Ще станат скоро 40 години пълно с лицемерие, крадене, безнаказаност, безочие управление на държавата, което замени един автократичен режим. И всички опити за промяна на това бяха задушени в зародиш. Бавно и постепенно да изтласкаш ГЕРБ и ДПС... Това е виц! Единственото оръжие за промяна е абсолютната прозрачност, ясните послания и искането на мандат от обществото за реформи. Ама обществото дреме. И ще си бъдем в блатото. И сега са ни виновни хората, които опитаха? А не ние, които не само търпим, ами и гласуваме за тези, които ни държат в блатото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!