Депутатите за "Плиска": От "Да не всяваме паника" до "Армията да се намеси"

ОFFNews 24 март 2016 в 12:01 2803 4

Цветан Цветанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Цветан Цветанов

Противоречиви реакции у депутатите предизвика информацията за възможна заплаха за една или повече линии на градския транспорт в района на бившия хотел "Плиска".

Управляващите ГЕРБ и РБ призоваха за спокойствие, а БСП се възползваха от ситуацията, за да поискат запазване на привилегиите на полицаите. Предложени промени в Закона за МВР предвиждат те да получават по-малко заплати при пенсиониране.

От вчера се обменя информация с всички партньорски служби в реално време. Няма причина за притеснение - ако има сигнал, той вече е проверен, заяви председателят на вътрешната комисия и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Бившият шеф на вътрешната комисия към парламента ген. Атанас Атанасов от РБ призова да не се нагнетява обществено напрежение. "Има тревога в цяла Европа, въпросът е да бъдем бдителни и службите да си вършат работата", каза той.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов каза, че няма как всяка една информация за заплаха да не буди безпокойство у гражданите и службите. Той използва случая да призове за повече пари и щатни бройки за службите. Според депутати от левицата било неуместно в тази обстановка да се намаляват заплатите при пенсиониране на полицаите, в които това насаждало допълнителна несигурност. Те настояват за оттеглянето на поправките в Закона за МВР.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов коментира, че армията трябва да се ангажира много по-сериозно - като обучение, подготовка и действия - за предотвратяване на терористични заплахи. "С този размер на армията и с това въоръжение, която има, тя може бързо да се обучи в подобни действия", каза той и поиска "пълен контрол" върху всички чужденци у нас, които проповядват ислям, и над българските граждани, които през последните години са завършили "някакви частни ислямски университети". 

"На следващия ден след атаките в Брюксел нашите полицейски и военни сили започнаха обучение. Това показва, че може би имат нещо предвид – нека не ги подценяваме", каза той.

Атентатите показват, че терористите са много добре организирани, смята Каракачанов.

Той обясни, че България може да участва в борбата срещу  „Ислямска държава”, като защитава територията и границите си и че нямаме капацитет за повече. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!