Депутатите върнаха на спортното министерство младежта

Йорданка Веселинова 23 декември 2021 в 13:35 1408 0

Народните представители промениха името на оглавеното от Радостин Василев (ИТН) ведомство - то отново ще се казва Министерство на младежта и спорта.

Предложението беше внесено в НС с писмо от премиера Кирил Петков. То беше подкрепено в пленарна зала със 169 гласа "за", срещу 0 "против" и 21 "въздържал се" (ДПС - 20 и 1 от "Възраждане").

Така освен името на министерството се променя и длъжността на Василев, който става министър на младежта и спорта. Това предложение беше гласувано и прието отделно - 164 гласа "за", 15 "против" и 7 "въздържал се".

Според министър-председателя промените са нужни с оглед подобряването на държавната младежка политика и качеството на живот на младите хора. 

В предложението на Петков като мотиви са изложени някои от проблемите за българските младежи - отрицателната демографска тенденция - за периода от 2010-2020 г. броят им е намалял с 435 218, по-ниското качество на образование извън големите градове, увеличаващият се дял на младежката безработица и по-високият  ѝ дял в малките населени места, високият дял от младежи, които не притежават документ за професионална квалификация (64%), високият дял неспортуващи (59%), високият дял на осъдени за престъпления (38%), слабата интеграция на младите хора от малцинствените общности и на тези, които живеят в малки населени места, както и ниската степен на гражданска активност - 73% от българските младежи не се интересуват от политика.

Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че парламентарната му група са били притеснени от отсътвието на младежта от всички министерства в кабинета "Петков". Той заяви, че това е било голяма грешка, както и че  групата ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението на МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови