Депутатите приеха правилата за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и Здравната каса

OFFNews 23 юни 2023 в 10:50 1458 0

Народно събрание

Снимка БГНЕС/архив

Депутатите заседават в намален състав

Депутатите приеха правилата, по които ще се сменят ръководствата на Българската народна банка (БНБ), Сметната палата и Националната здравноосигурителна каза (НЗОК).  

Правилата за ръководител на Сметната палата бяха приети със 108 гласа "за" срещу 44 "против" и "въздържал се". 

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

В подкрепа на решението гласуваха 89 народни представители, 41 бяха „против“ и 24 се въздържаха. Сериозна дискусия нямаше, а в гласуването не участваха от ПП-ДБ, които днес не влязоха в пленарна зала. 

Присъстващите депутати приеха със 128 "за", 6 "въздържали се" и 21 "против" и правилата за избор на ново ръководство на Здравната каса.

Преди това бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов подчерта, че на 13 юли изтича мандатът на шефа на НЗОК и - ако не бъдат приети решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и процедурата за избор от Народното събрание - здравната система ще бъде блокирана и няма да може да работи. 

Точките бяха включени извънредно в дневния ред на парламента, след като вчера правилата за избор на нови ръководители на трите институции бяха приети в парламентарните комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки