Депутатите от ДБГ предлагат ограничения за младите шофьори

OFFNews 30 март 2016 в 17:59 3024 2

Депутатите от "Движение България на гражданите" (ДБГ) искат на младите шофьори да се налагат ограничения - да не карат мощни коли, да не шофират през нощта без придружител и автомобилите им да са обозначени.

Днес те са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за движението по пътищата, с които въвеждат ограничения за младите шофьори. Основен вносител на текстовете е председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

ДБГ предлагат за млад шофьор да се приема този, който не е навършил възраст от 20 години или е получил шофьорска книжка за пръв път преди по-малко от 2 години.

Депутатите от партията на Кунева предлагат и повишаване на глобите за шофиране без книжка – от сегашните 300 лева глоба, минималното наказание да стане 1 000 лева, а за повторно нарушение се предвиждат глоби до 5 000 лева.

Те искат и периодът на задължителното ползване на зимни гуми да се съкрати с два месеца заради променящия се климат и да стане между 1 декември и 1 март.

За да се остави възможност за компенсиране на този период при климатични аномалии като студена и снежна есен или пролет, се предвижда министърът на вътрешните работи да удължи срока, в който е задължително да се кара със зимни гуми, но само ако има такава метеорологична обстановка, посочва още законопроектът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!