Младите шофьори - с придружител и без книжка при гаф

OFFNews 19 декември 2013 в 09:38 7296 21

Полиция.
Полиция.

 

От шест месеца до една година младите шофьори да бъдат придружавани от опитни водачи - това са част от идеите за промени в Закона за движение по пътищата. 

Мотивите за по-сурови мерки е статистиката, според която над 70% от загиналите в катастрофи са на възраст до 24 г.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите ще получават книжка, а през следващите две години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо. 

Ако в този мониторингов период млад шофьор бъде спипан да кара пиян, книжката му ще бъде отнемана. При по-леки нарушения те ще бъдат принуждавани да минават на контролни изпити. 

Пакетът от предложения ще бъде обсъден в началото на следващата година и едва тогава ще се мисли кои от идеите са реално приложими и могат да влязат в закона. 

Идеята е взета от Австрия, където тези мерки довели до 43% намаляване на смъртността на пътя. В Австрия младите шофьори се обучават по време на първата година след взимането на книжката. Минават курсове, свързани със специфични елементи от шофирането, показват им се типични инциденти. 

Преди няколко месеца управляващите лансираха и други, по-строги мерки за контрол на движението. Тогава имаше предложение младите шофьори да не карат по магистралите или да шофират с до 110 км/ч за по-голяма безопасност. Обсъждаше се и тежка глоба в размер на 1000 лв. за превишена скорост или дори отнемане на книжка.

Друго предложение гласеше младите шофьори да не карат от 22 до 6 ч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!