Депутати от ДБ дадоха на прокуратурата решение на Сметната палата, оневиняващо шефа на АПИ

OFFNews 02 юни 2023 в 10:40 2516 1

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС

Ивайло Мирчев

Двама депутати от ДБ дадоха на прокуратурата прекратена проверка срещу шефа на АПИ.

Сигнал за прекратено административно-наказателно производство на Сметната палата срещу председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски са изпратили народните представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев и Мартин Димитров, съобщиха от ДБ.

Сметната палата сама е установила нарушение при възлагането на обществена поръчка чрез “договаряне без предварително обявление” за мониторинг, поддръжка и надграждане на тол системата на републиканската пътна мрежа. Договорът за 118 млн. лв. е възложен на консорциум “Капш Трафик Солюшън” ДЗЗД, който е изградил тол системата по договор от 2018 г., проектирана и създадена като софтуер с отворен код.

През юли 2022 т. Сметната палата приключва одита си с одитен доклад със 139 одитни доказателства, а на 27.9.2022 г. е издаден акт за административно нарушение. Със своя резолюция от 23 март 2023 г. обаче Сметната палата прекратява административно-наказателното производство, и то преди да е изтекъл крайният срок за това, посочват вносителите на сигнала.

Депутатите Мирчев и Димитров сезират прокуратурата да протестира пред съда отказа на Сметната палата да започне административно-наказателно производство срещу шефа на АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови