Денков: В над 1000 населени места няма ток

OFFNews 26 ноември 2023 в 12:36 1695 2

Брифингът след съвещанието

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Брифингът след съвещанието

Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява - чупят се клони, падат дървета. В над 1000 населени места няма ток. Повредите са стотици и наличните екипи трябва да имат достатъчно време, за да ги отстранят, да изчистят всички пътища.

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след свиканото спешно съвещание в Министерския съвет заради тежката зимна обстановка. По думите му това е нещо, което е могло да се предвиди, но не е имало как да се предотврати. 

"Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България, изтеглят се закъсали тирове и автомобили. Над 100 души през тази нощ са били освободени от снежни капани", допълни Николай Денков.

Пътищата продължават да се разчистват, но екипите не могат да отстраняват всички аварии едновременно.

"Погледнете улиците на София колко паднали дървета и клони има, колко скъсани жици има. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Така е навсякъде, където има тежка ситуация", обясни премиерът. 

Денков каза още, че вчера във всички населени места са направени срещи на координационните щабове, за да се подготвят за днешния ден. Въпреки това ситуацията е тежка в почти цялата страна.

"Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време, за да могат за отстранят всички повреди, а те са стотици", поясни още акад. Денков.

Денков отговори и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който заяви, че "сняг не се чисти онлайн" и призова премиера да излезе на улицата. Министър-председателят каза, че не знае как Пеевски си представя ролята на премиера:

"Нека той да излезе със снегорин, лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде подсигурена".

Премиерът даде и подробности за метеорологична обстановка. По думите му през последните дни в редица градове и области - Враца, Монтана, Лом, Оряхово, Шумен, Кнежа, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Свищов, Русе, Разград, Силистра и Варна - са паднали валежи, които надхвърлят с 2,5 и 3 пъти месечната норма. Снежната покривка на места е между 35 и 40 см. 

"Това не е необичайно, но създава проблеми. Имаме метеорологична обстановка, която е усложнена и води до аварии. Правим всичко още от онзи ден, за да координираме усилията си и да отстраним авариите", допълни Николай Денков. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза от своя страна, че има 24 формирования, които са готови да се включат в разчистването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

2

flatko

26.11 2023 в 15:31

Демотиваторе, давам ти ваучер за Черен петък, ако ми разкриеш връзката между "зеления" ток и претоварените от консумация трафопостове или падналите проводници под дебелия сняг.

400

1

демотиватор

26.11 2023 в 14:13

Е ми- пълнете по две кофи със "зелен ток" и почвайте да разнасяте, кат' системата за електроразпределение един сняг не мож' издържа без "над 1000" аварии... (ジ) ⚡⚡
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика