Денков не иска поста външен министър, иска гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина

Кристина Минчева 08 февруари 2024 в 17:27 848 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Министър-председателят Николай Денков

Аз не искам поста на външен министър. Това, което искам, е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен така, че да се чува в чужбина. Ние все още преговаряме. Така министър-председателят Николай Денков коментира спорът между управляващите кой да е новият шеф на МВнР след ротацията. 

"Не бих искал да влизам в кухнята на преговорите", заяви премиерът.

Той се опита да обясни значението на този спор, като посочи, че колегите му от ПП-ДБ с основание искат премиерът и министърът на външните работи да не е един човек, защото "тези две позиции имат най-силна дума, когато става въпрос за външна политика, а ако са представени от различни лица, то така може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развитието на страната". 

По думите на Денков ПП-ДБ иска ротацията да се осъществи по начина, по който е била договорена. 

Месец преди Николай Денков и Мария Габриел да сменят местата си на премиер и вицепремиер, постът външен министър може да се окаже ябълката на раздора. От ПП-ДБ настояват Денков да наследи поста на Габриел, "за да има излаз навън", докато от ГЕРБ-СДС поставят въпроса "колко компетентен за този пост е той". 

Само ден след като лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви, че единственият вариант при ротацията е Мария Габриел да заема поста премиер и външен министър, той съобщи, че е готов да предложи друг човек за шеф на МВнР. Борисов посочи, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков все още не е потвърдил предложението. 

Борисов дори каза, че е готов да направи компромис и да няма ротация на министри и областни управители, въпреки първоначалните договорки, ако се наложи след анализ на свършената работа.

По информация на OFFNews поне трима министри на ПП-ДБ отпадат при ротацията. Това са Христо Хинков - министър на здравеопазването, Зарица Динкова - министър на туризма, и министърът на спорта Димитър Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

08.02 2024 в 17:32

Денков: не искам да съм министър на външните работи, ама искам да ходя в чужбина и да се чува гласът ми. С други думи: яш, бабо, да растеш!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика