Ден след забраната: НАП проверява парите във фирмите на Пеевски

OFFNews 12 февруари 2016 в 12:50 6995 14

Националната агенция за приходите проверява фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи "Медиапул". Проверката е свързана с произхода на средствата, с които са били осъществени огласени пред обществеността сделки. 

Новината за проверката идва ден след като Турция забрани на Пеевски и Ахмед Доган да посещават Турция. 

Компанията "НСН инвестмънт", в която депутатът държи 90%, а майка му Ирена Кръстева останалите 10%, спечели търг за активите на "Химко", поиска разрешение от КЗК да купи 50% от веригата за битова техника "Техномаркет" и брои €2,8 млн. за сграда, построена за бТВ.

Контрабанда с цигари стои зад забраната, е налагащата се версия и от турски медии, и от родни политици.

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", твърди местната медия "Стар". 

Уличаваща информация на партньорските служби за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски може да се окажат причината за забраната двамата да посещават Турция, предположи бившият депутат от ДПС и настоящ член на ДОСТ Хюсеин Хафъзов в кулоарите на парламента.

По-рано друг бивш член на ДПС Осман Октай подчерта "свързвам този акт и с двукратното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Анкара, за които посещения не получихме информация". 

Цацаров бе на тридневно официално посещение в Анкара по покана на новоизбрания главен прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа през септември, тогава той бе приет и от президента Реджеп Ердоган, а родната прокуратура обяви, че са разговаряли за кризата с бежанците. "Когато Цацаров беше на посещение при Ердоган, той е получил достатъчно информация от турските служби за контрабандните цигари и е поискано от нашите партньорски служби да се вземе отношение по повод тези канали. Не беше случайна и изтеклата информация от германските служби във вестник „Шпигел” за това, кой е Делян Пеевски в подробна статия. Това е първата стъпка и удар срещу турците, които подкрепят Доган и неговата мафия. Актът не е политически. Ако беше, много от хората, близки до Сокола, както и пиарите му, щяха да получат забрана за влизане в Турция", твърди Октай пред Фактор.бг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!