67 хил. души във Варна получиха две сметки за ток накуп

OFFNews 25 януари 2015 в 16:24 9009 21

67 хил. души във Варна получиха две сметки за ток накуп

Близо 67 хиляди потребители на "Енерго про" във Варна са получили по две фактури за ток в рамките на един отчетен период.

От Министерството на енергетиката са направили проверка, която установила, че падежът и на двете фактури настъпва на 10 февруари 2015 г. Така потребителите на енергия ще трябва да заплатят тези две фактури. Срокът на плащане по втората фактура обаче ще бъде удължен, за да не се стига до спиране на тока на абонатите, които не са се издължили в този срок. 

Срокът за плащане на втората фактура, издадена от "Енерго - Про", ще бъде удължен с 15 дни, до 25 февруари.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че правителството няма да допусне "повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток“.

Тя обясни, че на потърпевшите е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода – от 23.11.2014 до 21.12.2014 и от 22.12.2014 до 12.01. 2015 г. От дружеството са уверили, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни, съобщиха от министерството.

По думите на енергийния министър от нормативна гледна точка това не е незаконно. 

Контролните органи на Министерството на енергетиката в лицето на дирекция „Сигурност на енергоснабдяването“ ще проверят измервателните уреди и на трите електроразпределителни дружества, като първите проверки ще бъдат извършени в „Енерго про“, каза министър Петкова. Тя е поканила ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про на среща в Министерството на енергетиката, за да търсят заедно взаимноприемливи решения. „Ако има несъвършенства в нормативната уредба, съм готова да ги обсъдим и, ако трябва – да я променим“, каза още енергийният министър.

Тя поиска Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да предприеме необходимите действия и в рамките на своите правомощия да провери коректността на издадените фактури за използваната електроенергия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!