Дебат за десницата в България събра ГЕРБ и Реформаторите

OFFNews 28 юли 2014 в 15:18 7268 11

Томислав Дончев

Дискусия за съдбата на българската десница бе проведена днес по инициатива на Института за дясна политика. Разговорите преминаха под мотото "Десницата пред избор".

Дебатът събра на едно място представители на Реформаторския блок - Иван Стамболов, Тома Биков (Движение БГ), евродепутатът Светослав Малинов, проф. Калин Янакиев (ДСБ), и представители на ГЕРБ, сред които евродепутатът Томислав Дончев и секретарят на ПГ ГЕРБ Александър Ненков от ГЕРБ, бившият вицепремиер Николай Василев, политологът Огнян Минчев, социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов.

Проф. Калин Янакиев постави акцент върху убеждението си, че десницата в страната е представлявана от ГЕРБ и Реформаторите, които трябва да спрат борбата помежду си и да обединят сили.
Сходна теза изказа и политологът Огнян Минчев, който подчерта, че личностите в дясното пространство не се понасят и това играе лоша шега на всяко дясно управление.

Евродепутатът Светослав Малинов акцентира върху смисъла на "ляво" и "дясно" в европейското пространство. По думите в Брюксел разделението е друго - между федералисти и антифедералисти. Към първите Малинов причисли хората, които искат "по-силна, по-решителна и единна Европа", докато опонентите им искат обратното. Според Малинов българската десница трябва да се придържа към общността на федералистите и да следва неотменно евроатлантическите ценности.

Колегата му Томислав Дончев пък заяви, че противопоставянето в България не е между "ляво" и "дясно":

"Титаничният сблъсък не е между ляво и дясно. Големият сблъсък в България е между тези, които искат да водят политическа борба с политически средства - с програми, с тези, с политики, и тези, които са готови и водят политическа борба с неполитически средства - купуване на гласове, използване на държавната машина за репресии и използване на икономически механизми."

По думите му мислещите хора в страната имат нужда от "сокоизстисквачка, която да вади разумен сок от мозъка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!