ДБГ: МВР не защитава хората, превърна се в брояч на трупове

OFFNews 07 юни 2018 в 15:20 2759 0

Премиерът Бойко Борисов да признае личната си отговорност за провала на МВР, призовават от ДБГ в позиция по повод стрелбата в Ботевград и убийството на избягалия затворник Владимир Пелов.

"Под неподготвено политическо ръководство МВР изглежда неспособно да осъществява издирване и задържане на престъпници. Повече от 2 месеца органите на реда търсят Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Софийския затвор в началото на април", казват от партията на Димитър Делчев и добавят, че през това време министърът на вътрешните работи е насочил усилията си, за да изчисли броя на административните служители в подчиненото му ведомство, но "дори и това призна за непосилна задача".

"Припомняме на премиера, който не видя проблем в работата на МВР, че в момента близо 10 000 лица са обявени за национално издирване. На този фон оправданието на политическото ръководство на МВР, че хора успяват да се укрият заради пусната брада или вдигната качулка, звучи като отказ от изпълняване на основни функции на полицията", казват още от ДБГ.

ДБГ настояват за спешни мерки, които според тях ще подобрят на издирването на престъпници и дейността по изтърпяване на наказания. Те настояват за незабавно инсталира система за лицево разпознаване на сега съществуващите камери, които незабавно да изпращат сигнал до полицията, ако засекат издирван човек. Искат още да се създаде публичен национален регистър на издирваните лица, който да съдържа най-малко снимка и информация, от която да е ясно последното им местонахождение. Партията на Делчев предлага и да се показват снимки на издирваните лица регулярно по обществената телевизия. Друго от предложенията е да се създаде Национално бюро за Издирване, което да има широки правомощия.

От партията искат и да се съкрати 7 дневния срок в НПК, в рамките на който прокурорът може да изпълни постановена присъда за лишаване от свобода, защото според тях така осъдено лице няма да има време да избяга. Те настояват и да се въведат незабавно електронни гривни за лица, които са привлечени като обвиняеми за тежки престъпления.

"Предвид ниското ниво на компетентност, наблюдавано в Народното събрание, от ДБГ ще публикуваме на сайта си предложение за необходимите законови промени, които всеки депутат може да припознае", казват от партията.

От партията дори смятат, че "МВР е доведено до състоянието на квартална охранителна фирма" и дори оставката на министър Радев няма да даде отражение, а политическото ръководство със своето "бездействие и некомпетентност играе ролята на ликвидатор на цялата система". "Вместо да се кара на оперативните полицаи от МВР, премиерът Борисов трябва да потърси сметка от самия себе си, защото той носи най-голяма отговорност за пълния провал на системата, която управлява в последните 10 години", добавят от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови