Държавата стимулира частните охранители да пазят села с лиценз за 1000 лв.

OFFNews 06 юни 2018 в 14:50 4493 0

Държавата стимулира частните охранители да пазят села срещу 1000 лв. годишно

Лицензът за охрана на урбанизирани територии, който беше вкаран за първи път с новия Закон за частната охранителна дейност, ще струва едва 1000 лв. за година на територията на цялата страна.

Това става ясно от приетите от правителството промени в Наредба №4, с които се събират в МВР. 

С промените в закона бяха въведени четири нови лиценза - сигнално-охранителна дейност, охрана на питейни и развлекателни заведения, охрана на урбанизирани територии и охрана на селскостопанско имущество. Така например, спорният лиценз за охрана на цели населени места, който стана причина главният прокурор и президентът да сезират Конституционния съд, ще струва едва 1000 лв. и ще важи за територията на цялата страна.  

Това на практика стимулира частните охранителни фирми да реализират капацитета си в охраната на населени места. 

Най-скъпи са лицензите за лична охрана на физически лица - на територията на отделна област - 1 600 лева, а на територията на цялата страна - 6 000 лв. Същата е цената и за лиценза за охрана на ценни пратки.

Самоохраната на имущество ще струва 500 лв. за отделна област и 2000 за цялата страна. 

В мотивите към промените на тарифата е записано, че максималният размер на всички лицензи е 23 000 лв. - така се запазвало нивото от предходната регламентация на таксите, когато лицензите били с 5 вида по-малко. Това се правело, за да бъдат равнопоставените получилите вече лиценз с тези, които тепърва ще се лицензират.

Въпреки новоприетите такси обаче в момента има правен вакуум, който спира процеса на лицензиране и прелицензиране, тъй като не са изготвени съответните наредби към закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews