Държавата сложи край на дезинфекцията по ГКПП-тата с Турция, но не е ясно дали идва краят на златния гьол

OFFNews 14 март 2023 в 13:29 6595 0

Гечев

Снимка Министерство на земеделието

Още в началото на януари аграрният министър Явор Гечев обеща държавата да си върне тази дейност.

Преустановена е дезинфекцията на граничните пунктове между нашата страна и Турция - "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". Това е станало със заповед на служебния министър на земеделието Явор Гечев от вчера, съобщиха от аграрното ведомство.

Ако епизоотичната обстановка в Турция се влоши, държавата ще поднови дезинфекцията, уточняват от там. Но не става ясно дали с нея ще се заеме държавна фирма, каквото бе първоначалното намерение на властта.

Засега мярката е насочена към прекратяване на 10-годишната инвазия на частниците от "Пи Еф Си" на златния гьол, чийто договор изтече на 12 март. Към фирмата изтичаха десетки милиони и дълги години никой не прекратяваше практиката.

Още в началото на януари агроминистърът обяви, че държавата си връща контрола и държавна фирма ще поеме дезинфекцията на автомобили на граничния пункт, като за бъдещото дружество ще отговарят съвместно няколко институции и министерства с отношение по темата.

От министерството на земеделието уточняват, че заповедта на Явор Гечев е издадена по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като "значително подобрена". Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

Дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) представлява профилактична дезинфекция и дезинсекция на влизащите в страната превозни средства през ГКПП-тата на България при обявена епизоотична обстановка, за да не се разпространява заразата по животните на територията на страните от Европейския съюз.

Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018 г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България, съобщават от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови