Дайнов: Борисов се опитва да надлъже Местан

OFFNews 17 август 2014 в 19:45 8968 12

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

При подходяща ситуация разбирателството между ДПС и ГЕРБ ще прерасне в срамежлива коалиция, заяви пред агенция „Фокус” политологът Евгений Дайнов.

Отношенията между ГЕРБ и ДПС са очевидно въпрос на надлъгване. Борисов се опитва да надлъже Местан по следния начин – поддържат прилични отношения и очевидно си говорят за бъдещо сътрудничество след изборите, но междувременно Борисов се опитва да превърне ГЕРБ в алтернативен полюс за турците в България, като казва, че ще споделя властта с техни представители, коментира Дайнов. 

По думите му същата практика е използвана и от Иван Костов през 1999 г. – 2000 г., когато беше министър-председател, с оглед да привлече турски вот към СДС.

И на Бойко Борисов това също няма да сработи, защото такъв тип подход – да откраднем турски гласове чрез назначаване на турци на висши постове – показва дълбоко неразбиране на културата на турското население в България, каза политологът.

Ние не знаем колко партии и как ще участват на изборите. Но, ако гледаме сега, има сериозна вероятност да не може да се направи правителство, каза още той.

Подкрепата за кандидатурата на Кристалина Георгиева е въпрос на национално отговорно поведение. Редно е лявата политическа общност да подкрепи Кристалина Георгиева. Преди няколко години дясната политическа общност се мобилизира да подкрепи номинираната лява Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО, допълни Дайнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!