Д-р Методиев: Идеята да заметем комунизма под килима просто не работи

Георги Савчев 04 октомври 2016 в 15:27 10224 29

Снимка bg-patriarshia.bg

Д-р Момчил Методиев.

Не е вярно, че преди 1989 г. всички са били членове на БКП. Ако всички бяха членове на БКП, просто държавата нямаше да изглежда по начина, по който изглеждаше. Защото БКП беше все пак привилегирована писта за развитие.

Това заяви пред OFFNews.bg историкът д-р Момчил Методиев, главен редактор на списание "Християнство и култура". Потърсихме го за коментар по повод изказването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че „към 89-а година хората, които са били на една достатъчно зряла възраст, всички почти са били членове на БКП. И това е било съвсем закономерно в онзи период" и че преди 1989 г. "партията беше държава".

Тогава имаше член първи от Конституцията, заради който започна всичко - партията действително управляваше държавата. Обаче далеч не всички граждани на тази държава бяха членове на партията, има разлика, уточни Методиев.

От друга страна, аз не съм от тези, които твърдят, че хората, които са били членове на БКП, нямат право на политическа кариера или каквато и да било друга кариера след 10 ноември. Всеки, който е живял в този режим, е правил в една или друга степен компромиси. Проблемът за мен е, че някак си се замазва въпросът за комунизма с размяната на тези реплики. Не се изразява отношение към комунизма, което е основен въпрос. Това се отнася за всички кандидати за президент, защото никой един от тях не се опитва да говори по тази тема, което е много проблематично. Идеята да заметем миналото под килима просто не работи. И би трябвало всички те да знаят, че не работи, каза историкът.

Отношението към комунизма е основополагащ ценностен въпрос, когато става дума за избор на президент. Трябва да сме наясно какви действия би предприел всеки един от кандидатите за президент, както по отношение на символични неща, така и по отношение на фактологични неща. Под символични неща разбирам на кое честване ще отиде: дали на организирано от бивши членове на БКП или на организирано от репресираните. А под реални действия разбирам, например, какво ще бъде отношението му към архива на Комисията по досиетата, тъй като президентът има доста важен глас по тези въпроси. Тонът, който се задава от президента, се подема от много други институции. Това го наблюдавахме много добре по времето на президента Плевнелиев, когато бяха направени доста решителни стъпки по отношение на осмислянето на комунизма. Отношението на президента Плевнелиев по този проблем беше абсолютно категорично, коментира д-р Момчил Методиев.

Според него, за някакъв вариант на лустрация вероятно би могло да се мисли, особено по отношение на офицерите на ДС. Президентът задава дебата по тези теми, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

31

Пешо

06.10 2016 в 00:26

Още един спец по комуните се извъди

63994

28

Red or Dead

04.10 2016 в 19:42

След малко ще мине на........7....

63994

27

Red or Dead

04.10 2016 в 19:41

““““..... виждаш за какви цели.....“““““


И къде е драмата миличък пуделчук.....ми нали за туй е рейтинга...апропо те тук всички го правят същото като мен, НО ефекта е различен......разликата е, че аз винаги го правя по....СЪВЕСТ....с чисто сърце...душа и ум......ма кво да ти обяснявам баш на теб за....ЧИСТОТА.....ти отдавна не знаеш значението Й.......

Айде сегинка.....духай таратора под вода с шнорхел...

Виж си ТВОЯ рейтинг.....и ще разбереш, ако ли не.......

СТАРХИДИЯ МУ.....

П.С.Нищо не казваш за фотката:))))

10538

26

Black Hex

04.10 2016 в 19:20

ей зарзаватчията, ти пък къде се месиш в "семейните" ни дрязги? Искаш жиголото да ти бъде баща ли?
Ну пошел ты на... блд!

https://youtu.be/Q5glfpSXUeE

10538

22

Black Hex

04.10 2016 в 18:56

Знаеш ли как се нарича майчиният комплекс?
:)))