Чакаме "евентуално" 40 американски танка, но те нямало да останат у нас

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 11:48 2363 28

Американската военна техника категорично няма да остане на територията на България. Тя ще се придвижи където е необходимо.

Това обясни от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отговори на два въпроса на депутатите от "Атака" Илиан Тодоров и от БСП Лява България - Атанас Мерджанов във връзка с предстоящото базиране на американска бойна техника у нас.

Левицата поиска обяснение от министъра каква е позицията на правителството по разполагането на техниката. Според Мерджанов от изявленията американския военен министър Аштън Картър и обърканите обяснения на българското правителство и президента ставало ясно, че е имало "целенасочен и съзнателен процес за операция, след срещата на върха в Уелс". 

Военният министър отговори, че американската техника идва у нас по силата на споразумение от 2006 година. Тя идвала тук, за да даде гаранции за сигурността на страните от Източна Европа, както и за подготовката на Българската армия. Всяко следващо разполагане на техника ще бъде съобразено с това споразумение, увери Ненчев.  

"Прикривате се, че тези тежки американски танкове и въоръжение ще бъдат използвани за учения. Моля да не заблуждавате, че идват за учения. Всички превръщате страната ни в мишена на руските ядрени оръжия", контрира депутатът от "Атака". Той се позова на изказване на зам. командващия на морската пехота на САЩ в Европа, който заявил, че техниката ще остане 18 месеца като демонстрация на НАТО и САЩ, които са притеснени от украинските събития.  

Атанас Мерджанов пък пък определи обяснението на министъра като "дребни уловки", които се позовават на споразумението от 2006 година. "Става въпрос за целенасочен преговорен процес, който няма нищо общо със споразумението. В изявлението на американския военен министър се казва, че те са получили съгласие за разполагане на техника в шест европейски държави. И вие, и президентът, и министър-председателят заблудихте българското обществено мнение", каза депутатът от левицата.  

Ненчев отговори отново позовавайки се на споразумението от 2006 година, с което регламентира провеждането на учения на територията на страната. "Имате навика да злоупотребявате. Много ясно и категорично там е регламентирано за какъв период от време и колко техника може да бъде базирана", каза Ненчев. Според него, ако всички 250 американски танка бъдат разделени по равно в шест европейски държави, това означава у нас да има "евентуално 40 танка, които не следва да се разглеждат като каквато и да е заплаха".

Според споразумението САЩ може да докара у нас максимум 1475 танка. Към момента имало едва 10. "Далеч сме от цифрата която се позволява. Техниката категорично няма да остане на територията на България, те ще се предвижат където е необходимо", каза още военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2015 в 12:16

А кога ще дойдат американските ракети? За защита от Марсианската заплаха, де?

26.06 2015 в 23:26

Е, не може да е вярно... нали вчера един МИТОВ, господин със съмнителна мъжественост, ни иронизираше и питаше как щели сме да бием руснаците с 2 танка? Сега се оказва, че ще са повече. Общо взето всеки нов ден, имаме възходящ номер на техника и чуждо въоръжение, които не само няма да ни предоставят безвъзмездно както навремето руснаците, а ще ни накарат да им платим пътя и заплатите на янките. А те съм чувал, не били по-евтини от тези на алчните ни политици...айде честито на данъкоплатеца, мен ме боли оная работа, аз си вадя хляба у чужбина

26.06 2015 в 18:17

Как е в момента нямам наблюдения, щото отдавна съм приключил с шапкарите, но вероятно имаме не по-лоша обща ефективност от едно време при соца.

Тогава държавната власт се криеше зад балистичните ракети на съветската армия, а БНА колко щеше да се справи в реална бойна обстановка, за щастие, не се е налагало да се проверява, но като помня колко зле беше службата, вероятно щеха да ни тупат като мачета у дирек.

Обикновените хора разчитахме на доктрината за гарантирано взаимно унищожение да ни пази от война, а нашата армия беше милиционерски придатък за газене на чехи на разположение на Брежнев.

Доктрината, ако не помниш, не е съветска, а на Айзенхауер и е очевидно отбранителна по смисъл.

От съветска страна, желанието да се размаха ядрената дубина винаги е било по-силно от идеологическите спирачки -- Хрущов отрови Сталин, но след това му хрумна да праща ракети в Куба. Затова винаги се е налагало некой отвън да ги стресне. Сега е същото.

За щастие, в момента проблемът е малко по-прост -- да се покаже на изкукалия от ботокса дядка в Кремъл (и по-скоро на тия около него) юмрук, който той като го види, да може да каже като Швейк на тъмничаря Ржепа: "мирише на голям бой".

Доколкото не искаме всеки да снася по 3-4 бона на година за армия и се налага да разчитаме пак на НАТО и на доктрината за гарантираното напляскване на агресори.

Така че, от моя гледна точка, положението е досущ като едно време, с дребната разлика, че вече сме от другата страна на железната завеса, тая откъм Некермана.

Т.е. как и да го погледнеш, все позитив.

26.06 2015 в 17:53

Това че "...американската военна техника категорично нямало да остане на територията на България" и щяла да "...се придвижи където било необходимо..." нещо много ЗЛОВЕЩО звучи. Щото ако ФАЩ направят тяхната си ПОРЕДНА ВОЕННА АВАНТЮРА, май ние можем да се окажем големите потъпевши. Вашингтон е далеко, а Кремъл на един *ур растояние. Обезпокоен съм.

26.06 2015 в 17:49

само искам да попитам: ДОЙДАТ ЛИ НЕ 40, А 20 ТАНКА НА НАША ТЕРИТОРИЯ, НИЕ С КАКВО ЩЕ ГИ СПРЕМ?

26.06 2015 в 16:54

тролчески колектив "зора"13:08 26 юни 201515
Искаш да кажеш, че в момента ние имаме някакво командване?!

26.06 2015 в 16:50

Не разбирам защо руско-атакаджийските тролове се пеняват толкова, също така не разбирам защо военният и външен министър се обясняват като ученички пред българопродажниците от проруските партии в БГ, след като чисто и просто България Е ЧЛЕН НА НАТО и като такъв, следва да изпълнява съозническите си задължения и отговорности?!? Такова е решението на НАТО и толкова, на всичкото отгоре е в защита на българският национален суверенитет и интерес! ТОЧКА!

26.06 2015 в 14:40

Ако не са руски да не са никакви ..... не 40 а 4000 трябва да дойдат

26.06 2015 в 13:15

Безименен, американците не са ти руснаците в Крим, брато! Излез малко от рамката си!

А ако американците решат да ни бият имат ли 40 танка у нас или не няма да има каквото и да било значение за крайния резултат.

26.06 2015 в 13:13

Фсъщност, май най-после има точна информация ;)

http://www.marinecorpstimes.com/story/military/2015/06/25/us-marine-unit-to-be-sent-to-bulgaria-to-reassure-allies/2 9279159/