Чакаме "евентуално" 40 американски танка, но те нямало да останат у нас

OFFNews 26 юни 2015 в 11:48 2778 28

Американската военна техника категорично няма да остане на територията на България. Тя ще се придвижи където е необходимо.

Това обясни от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отговори на два въпроса на депутатите от "Атака" Илиан Тодоров и от БСП Лява България - Атанас Мерджанов във връзка с предстоящото базиране на американска бойна техника у нас.

Левицата поиска обяснение от министъра каква е позицията на правителството по разполагането на техниката. Според Мерджанов от изявленията американския военен министър Аштън Картър и обърканите обяснения на българското правителство и президента ставало ясно, че е имало "целенасочен и съзнателен процес за операция, след срещата на върха в Уелс". 

Военният министър отговори, че американската техника идва у нас по силата на споразумение от 2006 година. Тя идвала тук, за да даде гаранции за сигурността на страните от Източна Европа, както и за подготовката на Българската армия. Всяко следващо разполагане на техника ще бъде съобразено с това споразумение, увери Ненчев.  

"Прикривате се, че тези тежки американски танкове и въоръжение ще бъдат използвани за учения. Моля да не заблуждавате, че идват за учения. Всички превръщате страната ни в мишена на руските ядрени оръжия", контрира депутатът от "Атака". Той се позова на изказване на зам. командващия на морската пехота на САЩ в Европа, който заявил, че техниката ще остане 18 месеца като демонстрация на НАТО и САЩ, които са притеснени от украинските събития.  

Атанас Мерджанов пък пък определи обяснението на министъра като "дребни уловки", които се позовават на споразумението от 2006 година. "Става въпрос за целенасочен преговорен процес, който няма нищо общо със споразумението. В изявлението на американския военен министър се казва, че те са получили съгласие за разполагане на техника в шест европейски държави. И вие, и президентът, и министър-председателят заблудихте българското обществено мнение", каза депутатът от левицата.  

Ненчев отговори отново позовавайки се на споразумението от 2006 година, с което регламентира провеждането на учения на територията на страната. "Имате навика да злоупотребявате. Много ясно и категорично там е регламентирано за какъв период от време и колко техника може да бъде базирана", каза Ненчев. Според него, ако всички 250 американски танка бъдат разделени по равно в шест европейски държави, това означава у нас да има "евентуално 40 танка, които не следва да се разглеждат като каквато и да е заплаха".

Според споразумението САЩ може да докара у нас максимум 1475 танка. Към момента имало едва 10. "Далеч сме от цифрата която се позволява. Техниката категорично няма да остане на територията на България, те ще се предвижат където е необходимо", каза още военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!