Митов: С 2 американски танка ли ще нападаме Русия?

OFFNews 25 юни 2015 в 18:53 8537 34

Снимка БГНЕС

Даниел Митов.

"С два танка, които идват и си отиват, как се планират удари по Русия", заяви пред bTV външният министър на страната Даниел Митов по повод създалата се дискусия относно натовската военна техника, която пристигна у нас.

"Тези, по чието време е подписано споразумението за военно сътрудничество със САЩ, се държат все едно България не е член на НАТО и все едно учения на родна територия не се провеждат", добави той.

Според него за изминалите 4 години под управлението на ГЕРБ и БСП у нас е имало 211 учения на НАТО, но по време на нито едно от тях не се е вдигнал подобен шум, както сега.

Той не смята, че присъствието на танковете "Ейбрамс" у нас е свързано с обявеното от американския военен министър Аш Картър разполагане на стотици единици техника в Източна Европа, което още не е било официално поискано.

„Когато се определят датите, когато се определи точният брой техника, която трябва да влезе в България за учение и да си тръгне, тогава вече се задейства процедурата. Навсякъде това се приветства, само при нас се създава такава истерия, все едно не сме член на НАТО”, обясни Митов, като това действие също е съгласно уговореното на срещата в Уелс през 2014 г.

Той е на мнение, че от истерия около военните учения имат полза определени партии. Според него в момента България отделя около 1% от БВП за армията си, докато ако не бяхме в НАТО, щяхме да харчим 15% от него за войската си.

Дипломат №1 коментира подписката на общественици против разполагането на американска бойна техника. Според него, твърденията, че България става мишена са „аргументи на страхливци”, тъй като в Германия са най-големите бази на САЩ, а тя е в нормални отношения с Москва.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!