Буруджиева: Депутатите, гласували "за" Пеевски, всъщност бяха против него

ОFFNews 17 септември 2013 в 15:16 5662 22

Татяна Буруджиева минава през протестиращите на път за парламента.

Дори тези, които гласуваха "за" назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС бяха на страната на онези, които протестираха срещу него. Това заявява депутатката от левицата Татяна Буруджиева в интервю за "24 часа" днес.

На задавания трети месец въпрос "Кой предложи Делян Пеевски?", според Буруджиева, трябва да отговорят "хората, които са вземали решенията".

"Когато е въпрос на криза, а решението за Пеевски беше кризисно, правилото е, че трябва бързо да се даде ясен отговор. Затова ще се говори още дълго - защото каквото и да се каже след това, остава усещането, че все не е това само защото не си дал навреме ясен отговор", коментира тя.

Според Буруджиева, най-сериозният проблем на правителството през първите му 100 дни управление е липсата на публичност.

За протестите тя заяви:

"А протестите сега продължиха дълго, защото от първоначалното им вдигане по конкретен повод бързо се изведе етикетът "Това управление ще прави нещата, от които казваше, че ще ни спаси", което ги подхрани за известно време. За съжаление, с напредване работата на правителството протестиращите се отказаха да оценят какво прави или не то, дали действа в услуга на монополите, или не, и затварянето на аргументите само в назначенията, а не в действия, решения и закони, е обективната основа, която ерозира самите протести".

Контрапротестите, по думите на червената депутатка, били плод на самоорганизирали се хора. Те били много важни за депутатите, за които било важно "да усетят и физически, и звуково, че не всички хора са готови да ги наругаят и наплюят, когато отиват на работа".

"Бях много изненадана от ефекта, който тези контрапротести имаха върху самите протести. Не искам директно да правя връзката, че едното повлия на утихването на другото, макар че това във времето точно така се случи. Голяма част от протестиращите с ценности и убеждения в крайна сметка видяха, че има хора, които мислят по друг начин. И точно като тях искат да бъдат чути и могат да излязат на улицата. Това, комбинирано с факта, че ръководителите на ГЕРБ излязоха сред протеста, в голяма степен дистанцира хората, протестиращи заради ценности", каза още Буруджиева.

На въпрос има ли бъдеще партията на Николай Бареков, Буруджиева отговори:

"За съжаление, общият културен фон - музиката, която обичаме да слушаме, вицовете, които обичаме да разказваме, книгите, които не обичаме да четем - този общ фон води до това, че подобен тип партия много по-лесно може да увлече хората, отколкото сериозните и рационални политики и ценности".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!