БСП–София: Топлофикация дължи обяснения за търговията с ток

Последна промяна на 28 юли 2020 в 18:15 1123 0

Ние, общинските съветници от "БСП за България" в Столичния общински съвет, сме силно обезпокоени от изнесените данни в публичното пространство за извършени непрозрачни и неизгодни сделки от "Топлофикация София" ЕАД на Българската независима енергийна борса.

Самата хипотеза, че е възможно да се търгува произведената от дружеството електроенергия под пазарните цени, е смущаваща.

Това се посочва в позиция на БСП-София по повод договор, сключен на 16 юли.  

В позицията се казва още, че на фона на финансовото състояние на "Топлофикация София", "която на практика е във технически фалит, неизгодни сделки могат да доведат до реална заплаха за функционирането му през следващия отоплителен сезон. Подобна съдба на най-голямото топлофикационно дружество в България пряко застрашава енергийната система на страната. Не става дума само за стотиците хиляди софиянци - абонати на дружеството, а за цялата държава".

Ето защо общинските съветници от БСП настояват в най-спешен порядък да бъде свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС, на което да бъде изслушано ръководството на дружеството и изпълнителния директор Александър Александров.

"На това заседание да бъде представена цялата информация за цитираната в публичното пространство сделка от 16 юли 2020 г., включително и кой е търговецът, с който е сключен "вустранният договор". На общинските съветници да бъде предоставена детайлна справка – по месеци, за извършените през 2019 и 2020 г. сделки за продажба и покупка на електроенергия от "Топлофикация София" ЕАД – количества, цени и контрагенти по договорите, допълват от БСП-София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !