БСП – София: Ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия

OFFNews 14 май 2021 в 11:36 1145 0

Социалистите от София се обявяват решително "срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество".

Както през изминалите три десетилетия, така и сега, ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия, се казва в декларация приета от Градския съвет на БСП – София. 

В текста пише още: 

Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, малка, но агресивна група излезе с провокаторска „инициатива” – Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.

„Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело“, се казва в декларацията на столичните социалисти.

В документът се припомня, че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т.н.

От БСП – София отбелязват, че Паметникът на Съветската армия, построен през 1954 г., представлява висок пример за синтеза на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други.

„Този паметник беше, е и ще остане онази ценност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората световна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата“, категорични са членовете на Градския съвет на Софийската организация на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови