Нова инициатива иска преместване на Паметника на съветската армия

OFFNews 10 май 2021 в 17:11 3085 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

План с конкретни стъпки как и къде да бъде преместен Паметникът на съветската армия, представи новосформирана инициативна група на пресконференция в БТА. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му е в Музея на социалистическото изкуство, предлага Мартин Заимов. Горан Благоев обяви, че има достатъчна документална база "този паметник да го няма".

Първата стъпка на групата е да изпрати общо писмо към основните политически сили с призив ясно да изразят позицията си какво биха предприели по отношение на "този символ на насилието и заплахата в центъра на София", каза Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България". Според документално проучване на активистите Паметникът на съветската армия (ПСА) няма статут на единична недвижима културна ценност, нито е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни.

ПСА не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.

Демонтажът и преместването на монумента ще струва не повече от 200 хиляди лева, смята Мартин Заимов. Инициативната група даде предложения и какво би могло да се изгради на негово място. "Идеята е да се изгради (скулптурен) комплекс на основателите на българската държава. В София няма паметник на Христо Ботев в цял ръст", отбеляза Иван Анчев, бивш консул в Чикаго.

В инициативната група за преместването на ПСА, която ще събира и предложения за осмисляне на пространството участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев. Всички обявиха, че не представляват политическите сили, в които членуват, а са обединени от запазването на достойнството на България, подчерта Благоев. Той предложи да се организира референдум на коя дата да е националният празник и дали патриаршеската катедрала да носи името на Александър Невски.

Създаването на паметника е представено като акт на признателност на "българския народ" към Съветската армия, определена като освободителка. След 1989 година тази формула се оспорва от много хора, за които армията на СССР е имала окупаторски, а не освободителски функции.

През април 1993 г. Столичният общински съвет взима решение за демонтиране на паметника заедно с мавзолея на Георги Димитров - комунистическият лидер, управлявал страната в първите години на установяване на режима.

Мавзолеят е бил съборен без никаква намеса срещу това решение, но демонтирането на монумента на Съветската армия е било осуетено от руския посланик в София чрез тогавашния български вътрешен министър, каза на пресконференцията журналистът Иво Инджев.

От СДС и Републиканци за България вече заявиха, че подкрепят инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки