БСП-София: Общината да гони наематели, ако замърсяват въздуха с отоплението си

Милка Христова: Държавата да дава помощи на бедните, само ако се топлят с ток или парно

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2018 в 13:18 5979 2

Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които Столичният общински съвет прие на сесията в четвъртък. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова.

Основният недостатък на мерките, които СОС прие, е фактът, че те се опитват да решават последиците от проблема. Не дават възможност изобщо за избягване на този проблем, коментира заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябваше да търси подкрепа и от държавата, за да може и с много законодателни промени, да постигне ефект както по отношение на транспортния трафик, така и на битовото отопление. И по този начин изобщо да не допускаме замърсяване на въздуха. Аз искрено се надявам, че хората ще откликнат на призива на кмета на София и на СОС да не използват личните си автомобили. Но познавайки психологията на гражданите, този призив ще си остане само едно добро пожелание. Мисля, че работата по решаването на проблема със замърсения въздух тепърва предстои. Тези мерки са някакво начало, но те по никакъв начин няма да успокоят хората, живеещи в замърсените квартали.

Милка Христова предложи да бъде направена промяна в Наредбата за отдаване под наем на общинските жилища. "Тази идея дойде от самите граждани, които неколкократно посещаваха Столична община. Говоря за представители на Инициативни комитети от кварталите "Люлин" и "Красна поляна", каза тя. - Столична община има наематели. Тези наематели в голямата си част са във Виетнамските общежития в "Красна поляна", които според гражданите, са основни причинители на замърсяването на въздуха. Мисля, че в договорите за наем може да поставим ново условие. Например, че при използване на горива, които са в нарушение на наредбата за горене на отпадъци, гражданите, допуснали това, ще бъдат санкционирани до степен изваждане от жилищата им.

А държавата може да помогне веднага, като започне да отпуска енергийните помощи само и единствено тогава, когато отоплението е централно или се извършва с електричество, каза още Христова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

2

Стефан

27.01 2018 в 18:46

Хи-хи.
Ако всички минат на ток, софийския въздух ще се сгъсти от пушека на горящите подстанции и кабели.
А за парното нямат пари и средните граждани, от къде да имат бедните?