БСП-София: Гражданите са прави да протестират срещу платеното паркиране

OFFNews 02 октомври 2017 в 08:52 3982 0

Протестът на гражданите от "Лозенец" срещу разширяването на "зелената зона" е напълно справедлив. Управляващите в Столична община буквално се подиграват с тях. 

Това коментира общинският съветник от групата на БСП Лява България в СОС Николай Николов. Той присъства на протеста на гражданите от "Лозенец" пред сградата на Столична община на ул. "Московска" №33 вчера. Живеещите в централния софийски квартал излязоха да изразят несъгласието си с решението да бъде разширена "зелената зона". 

"Докладът за разширяването на "зелената зона" мина на последната сесия на СОС преди лятната ваканция, припомни Николай Николов. - С колегите от нашата група гласувахме против, но управляващите го приеха. Тогава говореха, че били правили обществено допитване и живеещите в засегнатите квартали били съгласни. На днешния протест на гражданите от "Лозенец" чух точно обратното. И изобщо не ме учудва. Защото вече е традиция управляващите в Столична община да злоупотребяват с мнението на гражданите. Когато трябва да приемат подобен безумен доклад като разширяването на "зелената зона", те обявяват обществено обсъждане в неудобен за гражданите час и в последния момент. Има ли обществено обсъждане? Има! Чули ли са мнението на гражданите? Не са. Но очевидно, че не им е нужно, за да гласуват решението, което искат. Това е пълна подигравка на управляващите в Столична община с гражданите на София!  

Според Николай Николов хората са напълно в правото си да протестират срещу разширяването на зоната за платено паркиране и по още една причина. Защото реално столичани не усещат подобрение на инфраструктурата в центъра, въпреки огромните суми, които Центърът за градска мобилност акумулира от платената зона за паркиране.

"Живеещите в районите със "зелена зона" са принудени да плащат висока годишна такса за автомобилите си, а в същото време нямат гарантирано паркомясто в разчертаните зони за спиране на автомобили около кооперациите им, коментира още Николай Николов. - Това също буди справедлив гняв у гражданите. И какво излиза в крайна сметка - управляващите в Столична община разширяват "зелената зона", без да питат хората, принуждават ги да си плащат скъпо, без да им гарантират паркоместа, а накрая гражданите така и не разбират какво се случва с техните пари. Защото улиците продължават да са с дупки като кратери и да приличат на лунен пейзаж, тротоарите са в окаяно състояние, а за капак хората не могат да спират автомобилите пред домовете си, въпреки че плащат за "зелена зона". Кое от всичко това е справедливо и кой нормален човек би го търпял?!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови