БСП се събира на тежък пленум, предлагат Нинова да води евролистата

Юлиана Ончева 09 ноември 2018 в 07:59 8044 2

БСП се събира на тежък пленум в неделя, на Националния съвет ще се обсъжда алтернативният бюджет на БСП за догодина, ще се определи дата и дневен ред за следващия партиен конгрес, ще стартира подготовката за евроизборите през май 2019 и ще се приема проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. "Дума". 

Това предвижда официалният дневен ред на форума на социалистите. Неофициално вътрешнопартийната опозиция ще атакува лидера Корнелия Нинова по поне два пункта, извън очакваните скандали около в. "Дума" и телевизията на БСП, която трябва да тръгне през декември. 

Първо опозиционерите ще предложат на конгреса да се разгледа промяна в устава, която да отмени поправката на Нинова за избор на лидер не от конгреса, а директно от половината партийни членове (или най-малко от 50 хил. социалисти). 

Второ - очаква се критиците на лидера да застъпят тезата, че само лично Корнелия Нинова трябва да е начело на листата за евровота догодина, за да не се стигне до нови конфликти в партията. В момента сложният казус в БСП е дали Сергей Станишев може да не бъде пак водач на листата на БСП за Брюксел, след като през декември ще бъде преизбран начело на ПЕС за трети мандат като единствен кандидат за поста.

Въпросът става още по-труден след като БСП и Станишев/ПЕС са на противоположни позиции за Истанбулската конвенция, подкрепата за унгарския премиер Виктор Орбан и др. Според част от социалистите изглежда абсурдно лидерът на партията на европейските социалисти да е по-малко достоен да бъде начело на българските кандидати за евродепутати от БСП. Който и друг да бъде начело, това ще бъде знак за конфликт между БСП и ПЕС, единственият вариант е Нинова да бъде № 1 в листата, твърдят от "Позитано" 20. 

За да отчете успех на евроизборите, БСП трябва да спечели поне пет места - повече от досегашните четири. Това обаче не е никак лесна задача на фона на вътрешните конфликти в партията на всички нива. Отвън дебне заплахата ГЕРБ - ако падането в подкрепата за партията на Бойко Борисов продължи, те ще търсят с всички сили да отслабят БСП, като се заиграят с по-малки формации от типа на АБВ, способни да отклонят червени гласове. 

Неприятна изненада за БСП може да дойде и от появата на чисто нова формация - например евентуален тандем между омбудсмана Мая Манолова и Слави Трифонов. Според неофициални проучвания тя би могла да отнеме от БСП между 2 и 4% от гласовете на подкрепящите я. 

Очаквайте Румен Овчаров в целия му блясък на пленума в неделя, заяви пред репортер на OFFNews социалист от ръководството на партията. Припомняме, че именно Овчаров помогна Корнелия Нинова да стане лидер на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови