БСП: Прокуратурата да се самосезира за одита на Сметната палата и 'Автомагистрали'

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2021 в 16:12 915 0

През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали българските народни представители, че строенето на магистрали в България се е извършвало по законния ред и по установените процедури, че държавното предприятие "Автомагистрали" е имало капацитет за тази дейност и че средствата са се разпределяли, без да се ощетява бюджетът. Всичко това може да се види в доклада от одита на Сметната палата на "Автомагистрали" като констатирани нарушения.

Това заяви членът на НС на БСП Георги Свиленски на пресконференция. 

Той припомни, че БСП последователно е поставяла този въпрос през последните 4 години в парламента, задала е над 36 въпроса по темата и именно левицата е поискала в края на миналата година Сметната палата да направи този одит.

"Сметната палата категорично доказва, че е нарушен Закона за обществените поръчки. Възложителите от АПИ, както и ние, многократно обяснявахме, че са се опитали да финтират закона като сключват договори с "Автомагистрали", която е държавна фирма. В доклада категорично се доказва, че "Автомагистрали" няма необходимия капацитет, за да изпълни тези договори, т.е. е нямало основание да се елиминират конкурсите и търговете", обясни проф. Румен Гечев. 

Той посочи, че ръководството на АПИ е разполагало още през лятото на миналата година с информация, че Агенцията няма капацитет да изпълнява мащабните поръчки за близо 4,5 млрд. лв.

"Тук е имало някаква организирана група между АПИ и "Автомагистрали", за да преразпределят средствата в друго направление", заподозря проф. Гечев. "Прокуратурата е длъжна да се самосезира по този казус. Сега няма извинение - има одитен доклад на Сметната палата, в която заключенията са красноречиви", категоричен бе той.

Румен Гечев подчерта, че правителството на ГЕРБ се е опитало да покрие част от договорите за над 3 млрд. лв. като възлагало на Агенцията за държавна и финансова инспекция да им направи анализ, за да не се допусне детайлен анализ на Сметната палата, тъй като не се допускат две държавни институции едновременно да одитират един и същи обект. "Това е очевиден стремеж на ГЕРБ да заличат следите, тъй като този доклад не е установил абсолютно никакви нарушения", посочи още Гечев.

На въпрос за акцията на прокуратурата в МВР, проф. Гечев отговори: „Акцията е меко казано странна по мащабите си - и то в Министерството на вътрешните работи. Не е нужно да си специалист, за да се стигне до заключението, че ако има подозрение за конкретен виновен, разговорите и проверките могат да станат и по не толкова показен начин. Така че това изглежда като посегателство върху българската държавност и институции.” 

Гечев изрази мнение, че прокуратурата не работи толкова бързо по всички казуси, а напротив: „Няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Защо прокуратурата не изпрати веднага обиск и баретите в домовете на г-н Борисов? Защо нямаше претърсване? Защо прокуратурата мълчи вече година?

Социалистът подчерта, че е нужно прокуратурата да си върши работата винаги, когато са застрашени обществените интереси - винаги, когато става дума за корупция, независимо кой е – дали министър-председател, министър, кмет или гражданин. „Всички сме еднакво отговорни пред закона”, заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови