Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП предлага Асен Василев за премиер, но само при съгласие за спешна законодателна програма

Георги Савчев 26 юли 2022 в 19:53 16821 6

 Корнелия Нинова

Снимка БСП - пресцентър

Корнелия Нинова

БСП предлага Асен Василев за премиер, но само при съгласие за спешна законодателна програма, която да бъде одобрена от парламента в следващите 6 месеца.

Това съобщиха пред OFFNews източници, присъствали на заседанието на Националния съвет на БСП. По-късно новината за решението на Националния съвет беше обявена и пред медиите от председателя на партията Корнелия Нинова.

В законодателната програма са включени: "продължаване на борбата с корупцията, кражбите и модела на управление на ГЕРБ; антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за председател; закони и мерки за подкрепа и стабилизиране на икономиката в кризите; подкрепа на семействата и на домакинствата; законите, които е необходимо да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост".

Програмата влиза като проект за решение на Народното събрание. Ако програмата събере необходимото мнозинство от поне 121 народни представители, на следващия ден внасяме кандидат за премиер - той ще бъде Асен Василев. Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен веднага на следващия ден - в петък, заяви Нинова.

"Да, Асен Василев е потвърдил. Иначе не бихме си позволили, не ни подценявайте чак толкова" - коментира пред медиите Нинова по повод съгласието на настоящия вицепремиер и финансов министър в оставка да бъде номиниран за премиер.

Сроковете, заложени в законодателната програма

Проектът на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли - декември 2022 г. е включен за обсъждане в пленарната зала като точка първа за четвъртък, съобщава БТА. Вносители на проекта са председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и група народни представители.

В предложението са включени няколко приоритета, изпълнението на които е с конкретни срокове. Така например изборът на председател на парламента следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и функционирането в състава на парламентарните комисии – до 15 септември.

В проекта на решение са заложени също номиниране и подкрепа на Бойко Рашков за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Срокът за това е до 15 август.

За 15 август е предвиден изборът на председател Комисията за енергийно и водно регулиране.

Разписани са и законодателни промени във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Приемането на законопроект за противодействие на корупцията се предвижда да стане до 23 септември, а на Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество – до 2 декември. Предвижда се и приемането на актуализирана Стратегия за съдебна реформа (2022 - 2027) – до 18 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

ИАД

27.03 2024 в 16:48


Продължение
За съжаление някой реши да ги използва и те естествено се хванаха на въдицата, с надеждата да се докажат, след което паднаха в капана на личната си самооценка. Когато им показаха, че управлението на държавата не е шега, а занятие твърде отговорно, досега не могат да го разберат. Разсърдиха се и се сърдят до днес.
По същия начин, много от нас също не искаме да разберем, че за нашите неудачи сме виновни само ние!!! И най важното когато на избори не отиваме да гласуваме, а оставяме други да решават вместо нас. Дали срещу заплащане, дали по идеологически причини, резултата е един и същ. Отговорността за съдбата на държавата е отговорност на самите нас и на нашите деца.

1000

6

ИАД

27.03 2024 в 16:45

Внимателно гледах вчера кои, с особено злобна усмивка показваха и наблягаха на така нареченото унижение на ПП-ДБ. Не се учудвам на омразата, особена на хората на Сл. Трифонов, но жалкото е, че същите не можаха никога да разберат /както известна част от българския народ/ каква е причината защо вървим назад, защо все нещо не се получава, защо светлото бъдеще все ни бяга.
Именно като христоматиен пример давам Сл. Трифонов и неговите хора. Със самочуствието на много успешни шоумени те не разбраха, че освен бенда им, цялото шоу беше твърде безинтересно, плоско и пиперливите им изразни средства не го направиха интелигентно и на нивото за което съдбата ги беше призвала. Но се гледаше, друго нямаше. Когато се появи конкуренция всичко свърши.

1000

5

ИАД

27.03 2024 в 15:36

Защо не? Не е ли по-добре от предсрочни избори? Време е да махнем партизанщината от живота си. Германците от години обединяват леви и десни, от години и правителствата им управляват успешно. Именно партизанщината ни пречи да започнем да мислим без предубеждение, защото не можем да спрем да гледаме назад. Младите не са виновни за грешките на родителите си през толкова години "народна власт". Време е старите да направят път на младите, защото те гледат напред.
Нинова също е време да се оттегли. И Бойко, и Слави и много други. И всички сиви кардинали които дърпат конците от мрачните си кабинети, ако милеят за България!!!

22548

2

dolivo

27.07 2022 в 07:44

Глупости пак поства тоя отдолу

Като ти е неприятна, не я гледай. Вслушай се в програмата

Най-успешното правителство от 15 години насам по данни свали мафията, защото я боли

Василев беше част от това и заслужава да води правителство
 
X

Подкастът на OFFNews