БСП организира колективен иск във връзка с нелоялните практики на мобилните оператори

Кристина Минчева 09 февруари 2024 в 11:21 484 0

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП организира колективен иск през Федерацията на потребителите във връзка с нелоялните практики на мобилните оператори. Подготвили са типова жалба и всеки може да я попълни и изпрати на федерацията. БСП поема отговорност да заведе иск за обявяване на неравноправни клаузи в договорите на мобилните оператори, както и обезщетение на тези, които вече са плащали по-високи такси, посочи лидерът на партията Корнелия Нинова. 

"Много хора нямат възможност да си наемат адвокати, да плащат разноски, за това през Федерация на потребителите организираме колективен иск. Подготвили сме типова жалба, която ще качим, и всеки може да си я попълни и да я подаде във федерацията. Няма да плаща такса", добави Нинова.

Според председателят на Федерацията на потребителите Емил Георгиев българският потребител е "най-изтерзаният в Европейския съюз". Той каза още, че обвинява и парламента за високите цени на мобилните оператори. 

"С години НС не се съобразява с директивите на ЕК. Там е записано, че санкциите при такива нелоялни практики е 2 млн.лв, при нас това е 50 хил. лв. Редно е ЕС да наложи санкции на българския парламент", смята Георгиев.

Вчера БСП внесе сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. Преди дни и Комисията за защита на потребителите (КЗП) реагира на действията на телекомите.

"Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират договори, сключени през последното тримесечие на 2023 г., защото по-силната страна е търговецът. През този период търговците са можели да видят каква е инфлацията и да определят тренда на пазарните цени, така че да бъдат съобразени с увеличението", заяви председателят на ведомството Стоил Алипиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика