БСП: Не е важно дали Гешев е главен прокурор, а Цацаров шеф на КПКОНПИ, а как се избират

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2019 в 09:44 1272 0

Начинът на избиране на председател на КПКОНПИ е опорочен. Затова и няма да предложим наш кандидат. По отношение на двамата кандидати, текат дебати и разисквания в парламентарната ни група. Аз лично бих искал да изслушам канидадите и да видя техните концепции. 

Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов пред БНР. Народният представител отбеляза, че законът по отношение на КПКОНПИ е бил няколко пъти променян, още при самото му приемане. „Тази нестабилност в законовата рамка води до неефикасност в комисията”, изрази мнение Попов.

По думите му тази комисия не трябва да има репресивни функции, нейната цел е съвсем друга – гражданска конфискация, установяване конфликт на интереси, имущество, придобито от престъпна дейност. „За полицейските функции има ДАНС, МВР, прокуратура”, заяви още той.

По отношение на предложенията на БСП председателят на КПКОНПИ да бъде избиран от президента, Филип Попов коментира: „Внесохме алтернативен законопроект на този, който урежда начина на избор в момента. Основата на тази комисия е именно в начина на избор и независимостта на председателя, който по действащия закон в момента предлага и заместник-председатели. Всичко е съсредоточено в парламента, и то в мнозинството, което избира изпълнителната власт. Не може едно и също мнозинство, което избира и изпълнителната власт, да избира и този, който ще я контролира по отношение на корупционни практики. Самият орган, така създаден, очевидно е политически - с възможност за репресия, включително и върху председателя на тази комисия, защото всяко едно мнозинство може да го смени, ако той „не слуша”.

„Не е важно дали е Гешев главен прокурор или Цацаров председател на КПКОНПИ – важното е самият начин на избор – дали ще бъдат ограничени те в своите възможности, дали ще поставени във възможност да изпълняват ефикасно правомощията си, защото ще бъдат на прекия контрол на едно или друго мнозинство”, заключи Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови