БСП: Сотир Цацаров е силна кандидатура, ще решим как ще гласуваме

Идва нова икономическа криза, този бюджет ще е пагубен, заяви Драгомир Стойнев

OFFNews 21 ноември 2019 в 08:37 4060 0

Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за председател на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим и да не се вслушва в управляващите. 

Това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев по бТВ. Още, когато се създаваше КПКОНПИ, БСП заяви, че моделът на функционирането й е погрешен и че председателят на тази институция трябва да се назначава от президента. Изключително опасно е, ако на тази институция се сложи човек, който е контролируем от управляващите. Този човек трябва да е изключителен професионалист и да може да държи юздите на тази институция и да не позволява да се стига до злоупотреби, коментира Стойнев във връзка с предстоящото избиране на нов председател на антикорупционната комисия. Той уточни, че парламентарната група на БСП ще изчака да види концепцията на кандидатите за начина на функциониране на институцията, преди да вземе решение как ще гласува. 

Той алармира, че настъпва нова икономическа криза, при която този бюджет би бил пагубен. "Притеснени сме, защото правителството не анализира какъв ще е ефектът от Брекзит и от търговските войни между САЩ и Китай върху икономиката. В Еврозоната всички преразглеждат своите прогнози за икономически растеж. Това е една проциклична мярка, в момент, в който има тъмни облаци, да представяш балансиран бюджет , зави Стойнев. Според него в бюджета трябва да има буфери и трябва да се инвестира в младите хора и те да бъдат подпомагани. "БСП предлага алтернативен бюджет, който да е за младите хора и за младите семейства", каза той и посочи част от мерките за това, които заложени в него: данъчен стимул за всяко работещо семейство с деца, един учебник по предмет и тези учебници да бъдат безплатни от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст, както и част от данъците да остават в общините, за да бъдат те по-независими от партийните пристрастия на централната власт при определянето на бюджетите им. 

Драгомир Стойнев определи намаляването на субсидията на 1 лв. на глас от страна от ГЕРБ преди местните избори като репресивен акт, целящ да задуши гласа на опозицията. "Според нашите изчисления 8 лв. на глас е сумата, която отговаря на нормалното функциониране на една политическа сила. На подобно мнение са и други политически сили. Тук става въпрос за демокрацията в страната, защото иначе направо да сложим чл. 1 в Конституцията и да се знае, че има само една партия. На другите да не се помага или направо да се забранят", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови