БСП може да влезе в 'коалиция на реванша'

OFFNews 07 ноември 2022 в 10:07 2816 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Славов

Възможно е формирането на "коалиция на реванша", в която да влязат и БСП, каза пред Нова телевизия Атанас Славов от "Демократична България".

"Докато дойдем до третия мандат, ясно е, че за първия няма да се получи подкрепа, има много вода да изтече още", добави той. 

С тези думи депутатът коментира настоящата заявка на БСП, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Славов заяви, че "Продължаваме промяната" ще поеме отговорност с втория мандат. По думите му ще бъде направен опит за излъчване на правителство на малцинството с много ясни приоритети. 

Относно третия мандат Славов изрази съмнение, че той ще стигне до ДБ. По думите му те са критични към Радев, като позициите им за военната помощ, еврозоната и F-16 са твърде различни и в този смисъл не би било логично президентът да връчи мандат точно на тях.

Подкрепата на ГЕРБ за реформа в КПКОНПИ е временна

Депутатът допусна, че демонстрираната подкрепа на ГЕРБ-СДС за реформата в КПКОНПИ е временна. В сряда парламентарната правна комисия, оглавена от Радомир Чолаков от ГЕРБ, прие на първо четене проектозаконите на ПП и Крум Зарков за реформи в антикорупционната комисия. Според Славов ако първият мандат на ГЕРБ не се реализира, то е възможно групата на Борисов да оттегли подкрепата си за тези текстове.

Хартиените бюлетини

Депутатът заяви, че в случай, че промените в Изборния кодекс на БСП за връщане на хартиените бюлетини минат, то от ДБ ще настояват за въвеждане на преброителни центрове. По думите му ще са необходими около в 300 такива в цялата страна.

Предложението на ДБ цели урните с бюлетините да не се броят в секциите, а те да се занасят в тези центрове. Според ДБ така ще се ограничат манипулациите на вота и бюлетините няма да се броят от уморените членове на СИК.

Славов предложи и друго решение - професионална изборна администрация:

"Достатъчно е член на комисията да драсне една чертичка и да направи вота невалиден. Ние отдавна говорим за професионална изборна администрация. Това също е решение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!