БСП искат удвояване на валидността на шофьорските книжки за хора с увреждания

OFFNews 04 октомври 2018 в 11:28 1756 0

Срокът на валидността на шофьорските книжки на хората с увреждания да се удвои.

Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, внесени в деловодството на парламента от БСП.

Измененията предвиждат срокът шофьорските книжки да на хората с увреждания да се увеличи от 5 на 10 години и така да се изравни с този за останалите шофьори.

Текстовете са предложени от социалистите Михаил Христов и Крум Зарков. В мотивите им за промените се посочва, че в България има около 170 хил. шофьори с различна степен на увреждане. "Те са длъжни да се явяват за заключение пред специализирана транспортна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК), която да даде становище дали здравословното им състояние не противоречи с нормативните изисквания за физическа годност за шофиране. При положителна оценка от комисията се издава удостоверение, което служи при издаване на удостоверение за управление на моторно превозно средство", пише още в мотивите.

Депутатите от левицата подчертават, че в България ТОЕЛК има само в София, Пловдив и Горна Оряховица. Това означава, че хиляди хора са принудени да пътуват стотици километри, за да получат удостоверение от транспорта лекарска комисия, подчертават те.

Двамата са на мнение, че сегашният 5-годишен срок на валидност на шофьорските книжки допълнително натоварва хората с увреждания. "Това често е без необходимост и неоправдано, и в голяма степен ги дискриминира спрямо останалите шофьори", мотивират се Зарков и Христов.

Предложението им удължава само максималният срок за валидността на книжките, но в същото време остава и преценката на ТОЛЕК за всеки индивидуален случай. "В рамките на предлагания 10-годишен максимален срок ТОЛЕК ще запазят компетентността и отговорността да предложат и определят онзи "индивидуален" срок на свидетелството за управление, който съответства на състоянието на конкретното лице", подчертават депутатите от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови