Парламентът и ВСС се надпреварват кой пръв да освободи Гешев

Механизмът за разследване на главния прокурор може да стане факт до средата на юни

Йорданка Веселинова 18 май 2023 в 19:13 4569 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Иван Гешев, главен прокурор

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Очаква се промените да влязат в зала още утре, а след това текстовете да се гледат в къси срокове.

Законопроектът на Министерски съвет мина с 19 гласа "за" и 4 "въздържал се" ("Възраждане"). Проектозаконът на "Възраждане" също мина, но с 13 гласа "за" и 8 "въздържал се".

"Искам да изразя своята благодарност към депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ, ДПС, БСП и ИТН. Всички, без четиримата депутати от "Възраждане", които подкрепиха тези толкова важни законопроекти, и да Ви уверя, че Министерството на правосъдието е в готовност да завършим този толкова важен за България законопроект", коментира в края на заседанието правосъдният министър Крум Зарков.

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Именно промените в НПК бяха първият приет законопроект в правната комисия. Такава бе и заявката на ГЕРБ-СДС, които още в предизборната кампания обещаха този път да подкрепят промените, а съмненията, че текстовете са противоконституционни, внезапно изчезнаха. Нещо повече, именно председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска текстовете да влязат в пленарна зала още утре. Тя настоя докладът от комисията да се изготви бързо и декларира, че Росен Желязков ще предложи включването на точката в дневния ред. Новият председател на правната комисия Стою Стоев пое ангажимент той да бъде внесен още утре сутринта. Така, макар и в разрез с правилника, текстовете могат да минат още утре в зала. Очаква се извънредно заседание на правната комисия идната седмица, след което в зала ще бъдат гласувани срокове (Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря твърдят, че законопроектът трябва да се гледа в максимално кратки срокове. От партията на Борисов държат срокът да е 3 дни, а в новата коалиция все още няма окончателно решение дали да се придържат към стандартните седем дни, или да съкратят срока). След това проектозаконът ще се върне за второ четене в комисия и зала и може да стане факт до 10 юни.

Промените са важни, тъй като са част от Плана за възстановяване и устойчивост (от приемането им зависи вторият транш - б.а.). Освен това въвеждането им е стъпка към влизането на страната в Шенген.

Надпреварата с ВСС, или защо дяволът е в сроковете

Ако Народното събрание съкрати сроковете между двете четения на три дни, има вариант цялата процедура с обнародването в "Държавен вестник" да изпревари произнасянето на ВСС по искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

За целта всички законопроекти за промени в НПК (два на Министерски съвет и един на "Възраждане" - б.а.) трябва да влязат в пленарна зала и да бъдат гласувани. Преди това е нужно правната комисия да изготви доклад. Очаква се тук да няма забавяния, тъй като от вчера неин председател е Стою Стоев от ПП-ДБ. След гласуването, ако бъдат приети повече от един от законопроектите, ще е нужно извънредно заседание на комисия, за изработването на общ законопроект. Представители на ПП-ДБ коментираха пред OFFNews, че такова се планира за следващата седмица. След това в пленарна зала трябва да бъде съобщено и да се гласуват сроковете. Ако депутатите решат да съкратят сроковете на 3 дни, то НПК може да влезе в комисия и зала за второ четене най-късно в началото на юни. Законопроектът ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник". Така депутатите имат реален шанс да задействат предсрочното освобождаване на Гешев преди ВСС. При максимално кратък срок ВСС може да се произнесе до началото на юни, след което крайното решение ще се взима от президента Румен Радев.

Как да бъде махнат Гешев

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд, или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: Минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в СГС. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа. С оглед на днешните заплахи на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото влияние във ВСС, по-малкият необходим брой се явява предимство. Той не пропусна да отправи такива и към депутатите и преди да влезе в комисия днес обяви, че цялото общество ще види всичко.

Обрат в позициите

Допреди няколко месеца ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ и "Възраждане" яростно бранеха Гешев, а с това и бламираха промените в НПК. Първо бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване, защото депутатите се уморили. Това обаче бяха същите хора,  които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс. След седем дни промените бяха приети, но те се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, те най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията. Кворум обаче нямаше, тъй като от ГЕРБ се регистрираха двама души, от ДПС - един, от БВ - трима, а от БСП - 12.

Така 48-ото НС отиде в историята. В хода на предизборната кампания обаче Борисов заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които нарича "Крумови закони", да бъдат приети. В това число влизат злополучните промени в НПК и реформата в КПКОНПИ.

Миналата седмица изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат, обяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. Така доскорошните яростни бранители на Гешев му обърнаха гръб, а оставката му бе поискана и от ДПС. В понеделник главният прокурор проговори и освен демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента. Това не разколеба депутатите и днес, когато след 4-часово заседание правната комисия въведе на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

PaulPierce

18.05 2023 в 19:55

Този тъпанар не може да разкрие дори "атентатът" срещу себе си. Да изкара кирливите ризи на Винету и Доган или да си заминава
 
X

Да помогнем на украинските деца!