Божанов: България не е в кибервойна, фокусът на Русия е върху Украйна

OFFNews 28 февруари 2022 в 17:03 1725 0

Снимка Архив

България не е в активно състояние на кибервойна. В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им ресурси за кибервойна са насочени натам. Разбира се, това може да се промени във всеки един момент, затова ние трябва да сме подготвени и ресурсите ни да са насочени именно към това – да защитим всички държавни информационни системи в случай, че фокусът на Русия се промени в следващите дни и седмици.

Това заяви пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той уточни, че Министерството на електронното управление отговаря за администрацията, но в момента се обследват и критичните обекти в обхвата на ДАНС - обекти от енергетиката, транспорта и други.

Целта ни в електронното министерство е да пазим всички регистри в държавата, всички информационни системи на административните органи. ДАНС също върши добра работа, както в приоритизирането, така и по защитата“, каза Божанов.

По думите му България е в сътрудничество с големи международни компании, които предоставят информация за кибератаки. Също така партнира с НАТО - когато друга държава членка засече такива атаки от дадени адреси, България получава тази информация за осъществяване на превантивни действия.

Министърът на електронното управление смята, че през последните години у нас няма активна дейност по отношение на киберсигурността.

„В момента успяваме да мобилизираме достатъчно капацитет. Работим и с бизнеса, който да подпомогне тези дейности. Към момента държавата е закупила доста инструменти за защита, за откриване на атаки и за тяхното неутрализиране. Проблемът е, че не са били използвани по предназначение. Във важните обекти – министерства, агенции, те вече съществуват и само трябва да се използват правилно“, каза Божидар Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови