Борисов се обади на Ердоган - убеждава го за среща с лидерите на ЕС

OFFNews 25 януари 2018 в 13:29 9516 2

Борисов се обади на Ердоган - убеждава го за среща с лидерите на ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата обсъдиха идеята за организиране на среща в България между лидерите на европейските институции и на Турция. Премиерът Борисов посочи, че такава среща може да способства нормализирането на диалога между ЕС и Турция, което е от взаимен интерес, се казва в съобщението.

Президентът Ердоган поздрави министър-председателя с официалния старт на българското председателство на Съвета на ЕС и му пожела то да е успешно както за Съюза, така и за страните от региона, посочват още от пресцентъра на МС.

Среща беше анонсирана от германския канцлер Ангела Меркел след среща с Борисов в неделя. Тогава Меркел заяви, че подкрепя идеята на българския премиер.

„Радвам се, че във Варна ще има среща между министър-председателя на България, председателите на ЕК, на ЕП. Смятам, че тази среща е добър шанс да се говори и с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват“, заяви Меркел.

Идеята е неформалната среща да се проведе през март във Варна. 

На брифинг в резиденция Бояна Борисов каза, че подобна среща "би била само за добро за всички нас".

В сряда президентът Румен Радев каза, че е разбрал от медиите за тази среща. 

"С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно, но не приемам българският премиер и германският канцлер да оповестяват своето намерение за покана на чужд държавен глава, а аз да научавам за това от медиите. Това не го отчитам като обида към мен. Това нарушава духа на конституцията", коментира още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7447

2

MeduimShark

26.01 2018 в 00:29

Абе не знам, ама Боко над сто пъти вече си ги прегръща всичките световни лидери, и те него прегръщат и цаливат радушно. А Иван циганина само един път се уреди и стоя като истукан в ъгъла на чакалнята у Вашингтон, а Гоце президенто още по-малко стигна само един път до 8-часово чакане в приемната на Путин и това си беше.

7551

1

reKontra

25.01 2018 в 23:17

Слез си събери вересиите?